Privacy

Bo heeft een half jaar lang twee stagiaires, een voor fotografie en een cameraman. Ze zijn er om het vak te leren en een van de dingen die ze nu weten, is dat bij een klus op een school je eerst moet informeren of er kinderen buiten beeld moeten blijven.

Vorige week waren we bij Winter Wonderland, een kleine schaatsbaan in Noordwijk. Leuk en gezellig initiatief en kinderen van basisscholen mogen daar met de gehele klas gratis schaatsen. Allemaal dezelfde mooie oranje schaatsen aan en lachen, gieren, schaatsen op het ijsbaantje. Terwijl mijn collega's al driftig aan het fotograferen waren, stapte ik op de meester af met de vraag: zijn er kinderen die buiten beeld moeten blijven? Ja, vier kinderen. Oef. Dan is het onmogelijk om op een kleine schaatsbaan te filmen zonder deze kinderen in beeld te brengen. De meester stelde voor om deze vier kinderen tien minuten van het ijs te halen zodat wij konden filmen en fotograferen. Zo gezegd, zo gedaan. Daar stonden ze dan, met z'n vieren langs de kant. Niet boos, niet teleurgesteld, maar een gezicht dat niets zei. Berusting, dacht ik. Omdat ik het lullig vond voor deze kinderen zijn we na een paar minuten al gestopt met filmen. Huppakee, kinderen weer snel het ijs op. Aan het einde van de gratis schaatsbelevenis werd er een groepsfoto gemaakt. Allemaal juichen en lachen, behalve dezelfde vier kinderen. Ook deze groepsfoto was voor hen verboden gebied.

Nou, ben ik persoonlijk gek op groepsfoto's. Zeker van vroeger. Er staat er altijd eentje lullig op. Of iemand doet André van Duin na. Of je verbaast je over een bizar kapsel. Een foto doet je altijd weer aan een evenement herinneren. Weet je nog toen.... In de zesde klas, pardon groep 8, wordt er een collage gemaakt van foto's van al die jaren op school.

Tegenwoordig wordt het misschien in een powerpointje gegoten. Hoe zit dat dan met deze kinderen? Die staan daar dan niet op. Ze zaten wel in de klas, maar toch ook weer niet. En waarom? Privacy? Hoe wordt die geschonden? Omdat je schaatsend in een filmpje komt of lachend op een schaatsgroepsfoto? Angst? Dat het hoofd van jouw kind door een of andere smeerlap op de romp van iets naakts wordt gemonteerd? Hoe groot is die kans? Zit het leven van een kind niet vol met risico's? Maar gelukkig beleeft een kind ook veel mooie momenten. Momenten waar je later nog eens glimlachend op terug kijkt. Behalve voor deze vier kinderen dan. Ik snap privacy. Ik snap angst, maar ouders, u had het gezicht van uw kind, staande langs de kant, moeten zien. Daar straalde geen geluk vanaf.

Ard Zandbergen

Hoofdredacteur Bo

ard@bollenstreekomroep.nl