Niels Jansen met een deel van zijn diploma's. Foto en tekst: Annemiek Cornelissen
Niels Jansen met een deel van zijn diploma's. Foto en tekst: Annemiek Cornelissen Foto:

Genomineerde kanjers voor 2017

Hillegom n De gemeente reikt in samenwerking met de Rotary Hillegom/Lisse en WelzijnsKompas tijdens de nieuwjaarsreceptie weer onderscheidingen uit aan de vrijwilliger, mantelzorger en de kanjer van het afgelopen jaar.

Voor 2017 zijn acht personen genomineerd. Met allen is een interview gehouden. Vorige week de eerst vier, op pagina 15 de volgende twee en op deze pagina de laatste twee genomineerden:

Niels Jansen (22)

Niels werkzaam als vrijwilliger bij Stichting De Zevensprong. In zwembad De Waterkanten geeft deze Stichting op de zaterdagmiddag zwemlessen aan kinderen met een beperking. Niels is dan assistent van het baanhoofd bij het diploma zwemmen C en zwemvaardigheid, maar ook assistent bij de gevorderde snorkelgroep. Zelf heeft hij PDD-NOS (vorm van autisme) en heeft ook zwemlessen bij Stichting De Zevensprong gehad. Hij heeft diploma's A,BC, Snorkelen 1,2 en 3 en snorkelen A, B, C van de NOB. Stichting De Zevensprong is een vrijwilligersorganisatie, die zich sinds 1971 ten doel stelt, creatieve, sportieve en sociale activiteiten te geven aan verstandelijk en/of meervoudig gehandicapten. "De kinderen worden hier opgeleid voor een officieel diploma", vertelt Niels die in het dagelijks leven werkzaam is als logistiek medewerker bij een aannemersbedrijf. Buiten het helpen bij zwemmen en snorkelen begeleid hij in de zomermaanden kinderen ook met kanovaren, dat hij ook zelf beheerst. Niels begeleid ook kinderen bij de duikgroep van de Zevensprong. Hij heeft het er dus maar wat druk mee. Niels vindt dat zelf normaal. "Er is iemand geweest die het mij heeft geleerd en dat wil ik ook bij anderen". Niels heeft een speciale techniek om de kinderen aan te sturen. "Ik blijf zoveel mogelijk positief en probeer het beste uit ze te halen en probeer ze aan te sturen en dingen te verbeteren. Het allerbelangrijkste vind ik dat de kinderen het leuk blijven vinden wat ze doen en dat ze na drie kwartier hard trainen, lachend de kleedkamer in gaan." Als de kinderen eenmaal hun diploma's hebben gehaald en de Zevensprong verlaten, blijft Niels vaak met een dubbel gevoel achter: "Natuurlijk ben ik blij voor ze, maar je traint zo lang met ze. Als ze dan ineens weg zijn, is dat soms best jammer."

Theske Slijkerman (28)

These geeft nu 11 jaar turnlessen bij Gymnastiekvereniging Jahn. Ze begon met twee recreatiegroepen, dat werden er drie en vervolgens vier. Momenteel geeft Theske les aan de twee selectiegroepen en dat betekent dat ze ook meegaat naar wedstrijden overal in het land. Theske is niet alleen als trainster bij Jahn betrokken, maar bij het totale reilen en zeilen van de vereniging. "Ik zit niet in het bestuur, maar ik zit wel bij de vergaderingen, waardoor ik sneller en beter kan communiceren naar leden en ouders. Omdat ik nu de selectie train zijn er ook extra trainingen." Die extra trainingen worden een keer in de twee weken gegeven in echte turnhallen, waaronder in Haarlem en Alphen aan de Rijn. Volgens Theske zijn deze trainingen heel belangrijk voor de selectie. "In deze hallen zijn veel meer trainingsmogelijkheden dan in een gymzaal. Onze turners doen het goed. Ze hebben al heel wat prijzen in de wacht gesleept. De prijzen zijn individueel. Dat betekent dat de meisjes de door hun gewonnen medailles zelf mogen houden". Theske heeft met een van de selectieturnsters mee mogen maken dat zij eerste werd tijdens het Nederlands Kampioenschap in de derde divisie en daar is ze tot op heden aan toe nog steeds trots op. "Dat meisje heeft een geweldige groei doorgemaakt en dat zie je dan als trainer gebeuren". Theske turnt al vanaf haar dertiende. Toen de toenmalige trainster van de selectie haar vroeg om haar groepen over te nemen heeft ze geen seconde getwijfeld. (lees het hele artikel op www.dehillegommer.nl)

"Ze is heel blij met haar groepen en doet regelmatig aan teambuilding. "We gaan met de groep uitjes doen, we gaan naar springhallen, maar eten ook een keer per jaar hier bij mij thuis pannenkoeken. Dat vinden ze prachtig. Dan zitten hier dertig kinderen pannenkoeken te weten en als je dan bijvoorbeeld naar een meisje van 7 jaar kijkt, die vind het geweldig eten bij de juf thuis". Theske doet veel aan de communicatie binnen de vereniging. "Ik communiceer naar de ouders ook van de recreatie turners, ik stuur persberichten, maar ik ga ook kijken bij de trainingen hoe het gaat. In het dagelijks leven doe ik ook communicatie, dus ik vind het heel leuk om te doen".

Theske Slijkerman gebruikt de eettafel als turntoestel. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen