Riet van der Ploeg en haar dochter Mary Ruigrok. | Foto: Annemiek Cornelissen
Riet van der Ploeg en haar dochter Mary Ruigrok. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto:

Genomineerde kanjers, vrijwilligers en mantelzorgers voor 2017

Hillegom n De gemeente reikt in samenwerking met de Rotary Hillegom/Lisse en WelzijnsKompas tijdens de nieuwjaarsreceptie weer onderscheidingen uit aan de vrijwilliger, mantelzorger en de kanjer van het afgelopen jaar.

Door Annemiek Cornelissen

Voor 2017 zijn acht personen genomineerd. Met allen is een interview gehouden. Vorige week de eerste vier, deze week nog vier: op deze pagina twee en de laatste twee op pagina 25.

Mary Ruigrok

Mary zorgt voor haar moeder Riet van der Ploeg-Adamse (89), die in 1998 weduwe werd toen haar man plotseling kwam te overlijden. Haar moeder woont nog thuis en ze heeft een dochter Astrid (59), die intern woont bij Het Raamwerk in Noordwijkerhout. Iedere week zorgt Mary er voor dat haar zusje Astrid hun moeder ook kan bezoeken en ze met elkaar een gezellige dag kunnen hebben.

Riet glundert als ze het over de woensdagen heeft. "Deze dagen zijn zo belangrijk voor mij en voor Astrid. Mijn dochter is ernstig verstandelijk beperkt en ze vindt het heerlijk om hier bij mij te zijn. Ze speelt met duplo, zit lekker tegen me aan en we eten dan samen. Ik ben Astrid zo dankbaar dat ze dit voor ons doet".

Astrid is bewindvoerder van haar zusje. Ze woont in Spijkenisse en is wekelijks best lang onderweg, heen en terug naar Hillegom. Ze doet dat echter met veel plezier. Ze neemt dan ook nog boodschappen voor haar moeder mee. Ook naar afspraken bij de dokter in het ziekenhuis vergezelt ze haar moeder. Riet van der Ploeg heeft nog twee kinderen, zoon Doke woont in Hoofddorp en dochter Brigitte in Geldrop. Verder heeft ze acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. De meeste van hen wonen ook ver weg. Mary en haar broer Doke komen het meeste op bezoek. Doke is ook de mentor van Astrid. Mary belt haar moeder iedere dag. "We hebben een hele goede band. Ze heeft hele lieve buren. Als ze er wat kan ik die altijd vragen om even langs te gaan en dat doen ze met liefde". Mary onderstreept het belang van mantelzorgers, maar ze vindt ook dat het voor mensen die mantelzorg ontvangen niet altijd even gemakkelijk is. "Je moet dingen uit handen geven. Anderen vertrouwen, dat valt echt niet mee. Als ik daarover nadenk lijkt me dat echt niet leuk. Je geeft jezelf letterlijk en figuurlijk bloot. Ik vind dat mensen die mantelzorg krijgen ook wel eens in het zonnetje gezet mogen worden".

Sanne Jansen

De 24-jarige Sanne straalt als ze het over de Tjarda Hillegom heeft en dat is niet zo verwonderlijk, want ze is hier al 17 jaar aan verbonden. Als 7 jarig meisje maakte ze haar opwachting bij de welpen en nu heeft ze de leiding van de Zeeverkenners en de Wilde vaart.

Het leukste van het leiding geven vindt Sanne het contact met de ouders en de zorg voor de kinderen. "Je hebt als leiding toch een hele verantwoordelijkheid en je moet zorgen dat dat allemaal goed verloopt. Je krijgt met de kinderen een persoonlijke band, waardoor je ook weet waar de kinderen buiten de Tjarda om mee bezig zijn". In de wintermaanden spelen de meeste activiteiten van de Tjarda zich af in en om het clubgebouw. "Het onderhoud van de boten wisselen we af met spel en zeilinstructie. In de zomermaanden zeilen we iedere zaterdag op de Kaag".

Buiten de hele zaterdag die Sanne aan de Tjarda besteedt, is ze ook nog een of twee avonden per week actief. "Dan hebben we bijvoorbeeld klusavonden met de oudste kinderen of zijn er vergaderingen".

De Tjarda Hillegom heeft diverse groepen. Dat worden in Tjarda-termen volgens Sanne 'speltakken' genoemd. "We hebben de welpen, de junioren en de zeeverkenners, de wilde vaart, de bevers en de loodschen. Deze laatste speltak is er onlangs bijgekomen, deze is er voor de leeftijd van 18 tot 35 jaar. In deze groep zitten onder andere oud-leden, bestuursleden en de leiding."

Met de speltakken worden diverse activiteiten gedaan.

Zo zitten ze wel eens rond het kampvuur, wordt er gezeild en in de winter geschaatst. "Dit doen we natuurlijk het liefste op natuurijs, maar gaat dat niet, dan gaan we naar de kunstijsbaan."

'Ik vind het mooi om kinderen te zien groeien'

De Tjarda Hillegom doet ook gezamenlijke activiteiten, zoals de stroopwafelverkoop tijdens het Bloemencorso en de opruimacties.

Ook neemt de voorbereiding van het jaarlijkse zomerkamp veel tijd in beslag. In de jaren dat Sanne bij de Tjarda zit heeft ze kinderen enorm zien ontwikkelen. "Bij ons ontwikkelen ze zich als persoon, maar ze worden ook zelfstandig en krijgen verantwoordelijkheid.

Ik vind het mooi om de kinderen te zien groeien en het leukste van dit alles is dat wij als leiding ook steeds meer groeien.

Dat is de wisselwerking."

Volgens Sanne kunnen de kinderen bij de Tjarda zichzelf zijn. "We kijken naar wat een kind kan, niet naar wat ze moeten kunnen."

Sanne Jansen. | Foto: Annemiek Cornelissen