De muurschildering van Judith van der Meer bevat veel elementen uit Lisse. | Foto: Arie in 't Veld
De muurschildering van Judith van der Meer bevat veel elementen uit Lisse. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Eikenhorst gaat verjongen

LISSE n Stichting Huisvesting Bejaarden Lisse verandert haar naam in Stichting Huisvesting 55 plus Lisse. Hiermee vergroot de beheerder van Eikenhorst de doelgroep voor de woningen in het complex aan de Eikenlaan.

Door Arie in 't Veld

"Niet iedereen wil pas naar een seniorencomplex als men echt op leeftijd is. Daarom hebben we besloten de leeftijdgrens te verlagen naar 55 jaar", meldt voorzitter Carla Kieft, die aangeeft dat de huisvesting up-to-date is. "De woningen werden in 1973 in gebruik genomen en in 1995 uitgebreid met 32 tot een totaal van 192 woningen. En sinds dat moment renoveren we elke woning die leeg komt. We treffen alle mogelijke voorzieningen om de veiligheid te verhogen. Bovendien kan men in voorkomende gevallen gebruikmaken van de diensten van woonzorgcentrum Berkhout of van een andere zorgaanbieder."

Annet van Groen, die de dagelijkse leiding heeft in Eikenhorst, zegt niet bang te zijn voor een extra lange wachtlijst door het verlagen van de leeftijd. De stichting streeft namelijk naar het bouwen van extra woningen op de plek waar nu nog De Beukenhof staat. Kieft: "De discussies over dit centrum zijn echter nog gaande. Eerst moet met alle betrokken partijen overeenstemming zijn bereikt. Wij zijn bereid om gemeenschappelijk te gebruiken accommodaties te faciliteren. Maar pas als de gemeente besloten heeft hoeveel gemeenschappelijke ruimte hier voor dit deel van de gemeente benodigd is, kunnen we verder met de plannen. We willen in elk geval de aantrekkelijkheid van Eikenhorst als wooncentrum voor 55-plussers versterken en de woningen voor iedereen betaalbaar houden." Kieft heeft er alle vertrouwen in dat de nieuwe koers het beeld, dat je per se oud moet zijn om in Eikenhorst te wonen, zal veranderen in het beeld dat ook jongere ouderen hier perfect terecht kunnen. En wat die verjonging nog meer betreft: Kieft wijst trots naar het immense schilderij in de hal bij de liften, vervaardigd door Judith van der Meer die ook de muur in de Meer en Houtstraat zo fraai beschilderde. "We zijn hier erg blij mee. Het geeft de verjonging van Eikenhorst aan en er zitten veel Lissese elementen in. Bij deze afbeelding voelt eenieder zich thuis, daar draait het om."