Centrum Jeugd en Gezin heeft meer ruimte nodig

LISSE n Het Centrum Jeugd en Gezin (CJG), gevestigd in De Bolster, heeft de gemeente om meer ruimte verzocht.

Door Arie in 't Veld

Het Jeugd en Gezinsteam (JGT) zit altijd al krap wat betreft werkruimte en er zijn niet voldoende spreekkamers. De GGD heeft nu bovendien gevraagd om een tweede artsenkamer en assistentenkamer voor structureel gebruik door de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Het voorstel aan het gemeentebestuur is daarom om twee extra kamers in De Bolster te huren. Door de extra ruimte kan de JGZ een extra jeugdarts inzetten in Lisse, waardoor meer spreekuren gedraaid kunnen worden en de huidige achterstanden verdwijnen. Daarnaast kan het JGT met extra ruimte beter werken en meer maatwerk leveren aan haar cliënten. Het CJG als geheel kan beter functioneren als het iets ruimer in haar jas zit. Het CJG is er voor gezinnen en hun kinderen van 9 maanden tot 23 jaar. Het is belangrijk dat ouders en hun kinderen snel terecht kunnen bij het CJG voor de reguliere spreekuren en alle andere diensten die het CJG hen biedt. Door extra kamers te huren voor het CJG kunnen de partners ouders en kinderen snel ontvangen en hebben zij meer mogelijkheden om maatwerk te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van speltherapie. Op de begane grond van De Bolster is, door het vertrek van het samenwerkingsverband PO D&B, sinds een tijdje weer kantoorruimte beschikbaar. De gemeente kan twee naast elkaar liggende kamers huren van in totaal 52m2 tegen een extra huurprijs van 7.000 euro per jaar. Deze kamers zullen multifunctioneel gebruikt gaan worden door de verschillende CJG-partners: voor gesprekken met cliënten, speltherapie en om rustig te kunnen werken.


Gladheidsbestrijdingsplan op de proef gesteld

LISSE n De eerste sneeuwval van formaat en de nodige gladheid hebben we inmiddels achter de rug. Het was voor de gemeente de gelegenheid om het nieuwe uitvoeringsplan gladheidsbestrijding op haar waarde in te schatten.

Door Arie in 't Veld

Het vorige winterseizoen is de uitvoering van het gladheidsbestrijdingsplan geëvalueerd, waaruit naar voren is gekomen dat de strooiroutes geoptimaliseerd moeten worden. De prioritering van de strooiroutes is dezelfde gebleven. De strooiroutes zijn op detailniveau aangepast.

Het is onmogelijk om alle wegen in Lisse te strooien. Daarom heeft de gemeente door Lisse strooiroutes uitgestippeld. In het plan staat om welke routes het gaat en waarom daarvoor gekozen is. Denk aan doorgaande wegen, fietspaden en de wegen rondom verzorgingshuizen. Inwoners moeten dus soms een stukje over gladde wegen voor ze op een gestrooide route komen. Na de evaluatie met De Meerlanden zijn de strooiroutes verder geoptimaliseerd. Door publicatie van de routes weten de inwoners wat ze van de gemeente kunnen verwachten en wat ze zelf kunnen doen om hun woonomgeving veilig en bereikbaar te houden. Bij winterse omstandigheden is het belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt. De gemeente vraagt van alle inwoners om zoveel mogelijk de stoep voor woning of bedrijf sneeuwvrij te houden. Niet alle bewoners zijn hiertoe echter in staat. Daarom is het fijn als mensen elkaar hierin ondersteunen.


Activiteit voor kinderen in Museum De Zwarte Tulp

Lisse n Op donderdag 4 januari is er voor kinderen van 5 t/m 12 jaar een leuke kinderactiviteit in het Werktheater van Museum De Zwarte Tulp.

We starten met het bekijken van een korte film die het verhaal vertelt over de tulp. We zullen leren hoe een tulp groeit én bloeit en waarom de bloem zo belangrijk is voor Nederland. Na de film zoeken we in het museum naar kunstvoorwerpen waarop een tulp staat afgebeeld. Met voldoende inspiratie gaan we aan de slag in het Werktheater. Er zijn allerlei verschillende materialen aanwezig om een eigen nieuwe tulp van te maken. Zien we je dan? Een entreekaartje (3,50 euro) voor het museum voldoet als toegang en meedoen. Graag vooraf aanmelden via een mail naar
info@museumdezwartetulp.nl
.