Afbeelding
Foto: pr

Nieuwe straatnamen Don Boscoterrein

LISSE n Er komen twee nieuwe straten bij in Lisse, dus ook twee nieuwe straatnamen. Beide op de locatie waar voorheen de Don Boscoschool was gevestigd.

De lange straat in het project krijgt de naam Beekoever en het korte straatje gaat Suddeoever heten. Over de naam Beekoever meldt de gemeente dat er in vroegere jaren een beek was die achter het Berkhoutduin ontsprong. Het waterloopje dat langs de Lefeber bollenschuur aan de Achterweg stroomt en weer tevoorschijn komt tussen de Agatha-pastorie en het oude pand van 'Van der Wacht'. Achter de Hervormde Kerk stonden weverhuisjes aan de Beek. Daar waren ook bleekvelden; linnenwevers zochten voor hun bedrijf immers naar stromend water. Er werd ook vlas in geroot. Dat proces duurde zo'n zes weken en dan stonk het enorm in de omgeving, zo werd het al gauw Stinksloot. Toen onder meer het Berkhouterduin werd afgezand werd het de Zandsloot. Vervolgens werd het de Kerksloot vanwege de grote Agatha-kerk waar zij achterlangs stroomt. Toen de beek 'Zandsloot' werd, is de beek rechtgetrokken, dus gegraven. Er was daarmee geen sprake meer van een oever, want een oever heeft een natuurlijke oorsprong. Bij het gebruiken van de naam 'oever' moet je historisch gezien dus terug naar de Beek, dus Beekoever. Toen de Beek nog een beek was en uitwaterde in de Noordpoel, was er nog een fenomeen. Om de oevers te beschermen en de golven te breken, hield men de zogenoemde 'sudde' in stand. De sudden waren rietkragen aan de oevers van het Poelwater Het land werd gemeten tot aan de sudde, daarbij had de landeigenaar wel de plicht om de sudde in stand te houden. De korte straat in het nieuwe project krijgt deze naam.


Da Capo 3e op NK Twirlen

Lisse n Het was zaterdag 16 december showtime voor de Da Capo-meiden van ensemble B.

Na vele trainingen en wedstrijden waar Noa Breedijk, Fleur van den Berg, Kelly Goedemans en Nina van den Berg de benodigde NK-punten hadden behaald, mochten ze hun twirlshow laten zien op het Nederlands Kampioenschap in Almere. Ze genoten zichtbaar en ze lieten met hun gevoel een mooie show zien. Na hun optreden moesten ze nog wel wachten op de uitslag. Ze zijn derde geworden, een mooie uitslag!. De dames gaan genieten van een welverdiende vakantie. In 2018 is het tijd om wederom op jacht te gaan naar NK-punten.