Traditie

Dit is de laatste column van het jaar. Even in een andere versnelling rond de feestdagen, dat is traditie. O shit, het t-woord. Het woord 'traditie' staat tegenwoordig voor mij gelijk aan een andere invulling van tolerantie.

Afgelopen week viel het woord 'traditie' in Noordwijk bij een discussie over een veiling bij een voetbalclub. Daar wordt van alles geveild, maar van oudsher ook levende konijnen. De veiling heet zelfs konijnenveiling. Dierenwelzijnsorganisaties wilden niet dat de voetbalclub levende konijnen ging veilen. De club paste zich razendsnel aan en verving de levende beesten door pluchen exemplaren. Uiteraard leidde de actie tot een discussie op social media. Daarbij viel het woord 'traditie'. Dat is voor velen een argument om iets niet te veranderen. Gelijk aan de zwartepietendiscussie.

Discussies als deze gaan tegenwoordig hard tegen hard. Ja of nee, in welk kamp zit jij? Nou vind ik Zwarte Piet een geinig figuur, maar ik ben geen racist. Als je kijkt naar de geschiedenis en je wordt sinds je geboorte al achtergesteld vanwege je huidskleur, dan kan ik me ook wat bij de tegenstanders voorstellen. Hetzelfde bij de konijnen. De mensen die bij de voetbalclub de konijnen regelen zijn absoluut dierenvrienden. Aan de andere kant: levende dieren bij een veiling met geluid, licht en mensen met een biertje op, moet je dat nou willen?

Ik hoop dat de nuance doorklinkt in mijn afwegingen bij Zwarte Piet en de konijnen. Want dat mis ik zo, de nuance. Er lijkt geen middenweg of laten die mensen niet van zich horen? Nederland is toch dat tolerante land, waar als eerste in de wereld twee mensen van hetzelfde geslacht konden trouwen, om maar een voorbeeld te noemen? Degene die een traditie bekritiseren, gaan er met gestrekt been in en de mensen die eraan willen vasthouden, beantwoorden dat met een elleboogstoot. Dat zorgt niet voor opwarming van de aarde, maar verkilling. We hebben zelfs politici die er met gestrekt been in gaan op social media, maar bij het openbare debat in de Tweede Kamer niet aanwezig zijn. Dat klopt toch niet? Vrijheid van meningsuiting houdt in dat je voor of tegen Zwarte Piet mag zijn. Dat je voor of tegen levende konijnen bij een veiling mag zijn. Maar met respect voor elkaars mening. In de journalistiek noemen we dat hoor en wederhoor. In de hectiek van alledag schiet het er wel eens bij in. Een doodzonde. Zo, dan kent u ook mijn goede voornemen voor 2018: altijd aandacht voor de argumenten van zowel voor- als tegenstanders. Zou u ook eens moeten doen, want het is tenslotte een prachtige traditie.

Ard Zandbergen

Hoofdredacteur Bo

ard@bollenstreekomroep.nl