Afbeelding
Foto:

Nieuwe straatnamen onthuld

Wethouder Jeroen Verheijen verrichtte 17 mei een tweetal officiële handelingen op het voormalige bedrijventerrein van transportbedrijf Berbée. Berbée kent een lange geschiedenis op deze locatie waar nu plan 't Zand is gevestigd. Om deze geschiedenis een plek te geven heeft de familie Berbée besloten een bankje te schenken aan de bewoners van plan 't Zand. Verheijen onthulde twee straatnaambordjes: het Berbéeplantsoen en de Piet van Damlaan. Dit deed hij samen met Jan Berbée en zijn neef Henk en familie van oud-verzetsman Piet van Dam. "Het is nu echt jullie wijk, een wijk met een verleden. De Hillegommer van de eeuw en oud-verzetsstrijder Piet van Dam, krijgt zijn eigen straatnaambord, maar ook de beide heren Berbee mogen trots zijn," zei de wethouder.

In het kader van het 20-jarig bestaan van de Stichting Vrienden van Oude Hillegom werd Van Dam in 2010 benoemd tot Hillegommer van de Eeuw. Pieter Jan - 'De Bul'- van Dam kwam rond 1930 in Hillegom wonen en trouwde met Annie de Jong. Van Dam, politieagent, opperwachtmeester, verzetsman en hoofd van de Politieke Opsporingsdienst, woonde aan de 2e Loosterweg tot zijn overlijden in 1977.

Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer actief in het verzet en heeft hiervoor menigmaal zijn leven in de waagschaal gesteld.

Hij regelde (valse) persoonsbewijzen, voedselbonnen, onderduikadressen en vervoer van Joodse kinderen en Engelse piloten.

Verzetskruis

Voor vier Amerikanen die een noodlanding overleefden van een Amerikaanse bommenwerper, zorgde hij maandenlang voor onderdak.

Hiervoor heeft Van Dam na de oorlog van de Amerikaanse president Eisenhower, voor het redden van hun levens, een persoonlijk dankwoord ontvangen. In 1983 werd hij in het gemeentehuis postuum onderscheiden voor zijn aandeel in het verzet. Het verzetskruis werd uitgereikt aan zijn oudste zoon. (Tekst met dank aan Corrie van Dansik-van Dam en David Mosies)