Afbeelding
Foto:

Eva Bijwaard NL kampioen

Hillegom n De Hillegomse Eva Bijwaard heeft zaterdag 23 december in Apeldoorn op fenomenale wijze de Nederlandse titel op het omnium gepakt bij de junioren-vrouwen.

Het omnium telde vier onderdelen. De scratch (wie als eerste over de streep komt), afvalrace (om de twee rondes valt er een renner af), temporace (elke ronde zijn er punten te verdienen) en de puntenkoers (tussensprints en eindsprints voor punten).

De 17-jarige Hillegomse, die momenteel op Papendal woont en traint, en uitkomt voor de R.T.V. de Bollenstreek uit Lisse, begon haar NK met een matige scratch, waarin ze na een mislukte ontsnappingspoging zesde werd. Het volgende onderdeel was de afvalkoers. Bijwaard kwam lange tijd goed mee maar kwam plotseling in de problemen en lag er ineens uit: vierde. Na deze twee onderdelen stond ze vijfde in het klassement en besloot tijdens de temporace opnieuw de aanval op te zoeken. Acht rondes lang lukte het om weg te blijven, wat genoeg was om het onderdeel te winnen. Voor het ingaan van het laatste onderdeel was de vijfde plaats met twaalf punten achterstand op de koploper het verdict. Bijwaard wist wat haar te doen stond en besloot direct voor twintig extra punten te gaan door een rondje te pakken op het peloton. Na de eerste tussensprint (die drie punten extra opleverde) pakte Bijwaard het broodnodige rondje, waardoor haar plan perfect uitgevoerd werd. Om helemaal zeker te zijn van haar zaak besloot ze nog eens voor een sprint te gaan. Dit leverde nog eens vijf punten op en zo wist Bijwaard honderd procent zeker dat ze de nieuwe Nederlands Kampioen Omnium bij de Junioren-Vrouwen werd.