De medewerkers van de Dagbesteding zijn er klaar voor. | Foto: Annemiek Cornelissen
De medewerkers van de Dagbesteding zijn er klaar voor. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: annemiek cornelissen

'Uw koffie wordt koud hoor mevrouw!'

HILLEGOM n Met een brede glimlach word je verwelkomt en in een mum van tijd staat er een kopje koffie of thee voor je neus met een verse punt appelgebak. De cliënten van Dagbesteding Start Hillegom runnen sinds ander half jaar op de donderdagmorgen hun eigen "restaurantje" zoals ze het zelf noemen aan de Meerdorpstraat.

Door Annemiek Cornelissen

Het "restaurantje" telt ongeveer twintig zitplaatsen en is iedere donderdag van 10.00 tot 11.30 uur open.

Cliënten met een verstandelijke beperking van 's Heerenloo, waar de dagbesteding onder valt, staan enthousiast klaar om de gasten te bedienen. De gastvrouwen en gastheren, zijn goed voorbereid op hun taak.

Zo hebben ze cursussen gevolgd voor onder andere de hygiënecode en bediening bij de Academie voor Zelfstandigheid. En dat is te merken. De tafeltjes zijn keurig schoon, wordt er koffie of thee gemorst, wordt er snel een doekje gehaald.

Zijn de kopjes leeg komt er meteen iemand aan met een volle kan, want het tweede kopje is van het huis. Het eerste kopje koffie of thee kost samen met de appeltaart slechts 2,50. Daarna kan er onbeperkt gedronken worden. "Uw koffie wordt koud mevrouw, die moet u even opdrinken", hoor ik op een gegeven moment naast me, terwijl de gastheer mij zijn liefste glimlach schenkt. Even later schenkt dezelfde gastheer me een tweede kopje in: "Deze is lekker warm!".

Inmiddels wordt enthousiast verteld dat achter in de keuken de appeltaart wordt gebakken en natuurlijk volgt er daarna een rondleiding, waarbij ook de naastgelegen andere vorm van dagbesteding op het programma staat: Paspartoe, een creatief atelier, waar zelfgemaakte cadeauartikelen en schilderijen verkocht worden.

In deze ruimte van de dagbesteding, wordt druk gewerkt. Sommige cliënten zijn aan het schilderen, andere weer aan het figuurzagen en een cliënt is aan het puzzelen. Opvallend is hoeveel plezier ze allemaal hebben. Sommigen praten honderduit en laten alles zien, anderen worden er helemaal zenuwachtig van. Het is duidelijk dat de cliënten hier hun passie hebben. Sommigen van hen doen zowel het restaurant, als Paspartoe. "Dat wisselen ze af. Er zijn zes cliënten die dagbesteding Start doen, bij Paspartoe zijn tussen de twaalf en vijftien cliënten per dag actief.

"Sommigen doen een combinatie, dan wisselen ze werken in het restaurantje af met bijvoorbeeld een schilderij maken. Daar vinden ze dan weer een rustpuntje in", aldus Margreet van Duyn, activiteitenbegeleider. Tijdens het interview springt ze verschillende keren even bij, bij het afrekenen. Als iemand iets uit eigen keuken wil bestellen, voor de kerstdagen, zegt een van de cliënten adrem: "Dat kan niet meer hoor, we zijn tot 2018 helemaal vol. Pas daarna kan je weer bestellen. Bij Paspartoe kan men onder andere appeltaarten, boterkoeken, cake en bladerdeegkoekjes op bestelling afhalen. Een van de cliënten", roept enthousiast: "Alles is net zo lekker als de appeltaart". Op de vraag hoe hij het vind om in het restaurant te werken, zegt hij meteen: "Leuk hier komen alleen blije mensen en als zij blij zijn dan ben ik dat ook".