Leesambassadeur geeft tips in bibliotheek

Lisse n Grimbergen Boeken en de Bibliotheek Bollenstreek houden op 12 januari om 20.00 uur een bijeenkomst met leesambassadeur Lidewijde Paris in de Lisser bibliotheek aan de Koninginneweg 79A.

Lidewijde Paris werkt al meer dan 25 jaar in het boekenvak, heeft enorm veel gelezen en is eigenlijk geen gewone lezer meer te noemen. Deze avond vertelt zij hoe ze leest: waar ze op let in een boek, welke vragen ze zichzelf stelt en waarom. Ook legt ze literaire begrippen uit. Centraal hierbij staat haar boek 'Hoe lees ik?' dat gaat over wat nu eigenlijk literatuur is en hoe het werkt. Het mooie is dat iedereen daar een eigen idee over heeft, iedereen leest vanuit zijn eigen ervaringen en is op zoek naar zijn eigen antwoorden. Toch zijn er wel een paar aanwijzingen die elke lezer kunnen helpen een tekst eens anders te lezen. Haar verhaal illustreert ze met allerlei voorbeelden. Van de Max Havelaar via De zwarte met het witte hart naar David Mitchell. Ook geeft ze tips voor leesclubs, boekhandelaren, scholen, beginnende schrijvers en alle andere lezers.

Lidewijde Paris is na een lange carrière in de uitgeverswereld nu ambassadeur van De Lees!ambassade. Haar missie is om onder de slogan 'Haal meer uit je boek' het literaire lezen bevorderen. De toegang bedraagt 7,50 euro. Kaarten te koop bij Grimbergen Boeken, in de bibliotheek of via www.bibliotheekbollenstreek.nl


Extra klaslokaal voor St. Willibrordschool

LISSE n De St. Willibrordschool aan de Oranjelaan heeft een extra klaslokaal gecreëerd vanwege de groei van het aantal leerlingen. Dat ging niet zonder kosten gepaard, waarvoor men zich tot de gemeente wendde.

Door Arie in 't Veld

Op basis van het huidige leerlingenaantal is er recht op negen lokalen in de Willibrordschool. Het schoolbestuur heeft zelf een nieuw lokaal gecreëerd door een extra wand te plaatsen. Wethouder Adri de Roon zegt daarover dat er 35 vierkante meter is gerealiseerd en een extra vergoeding van 4.696 euro dan volgens de regels is. De gemeente heeft een zorgplicht ten aanzien van de onderwijshuisvesting van scholen op haar grondgebied, voor zover het gaat om nieuwbouw, uitbreiding en eerste inrichting onderwijsleerpakket en meubilair. Schoolbesturen kunnen conform de criteria vermeld in de verordening voorzieningen huisvesting onderwijs een aanvraag indienen. "Deze aanvraag was eigenlijk niet op tijd ingediend, maar aangezien er verder geen aanvragen voor 2018 zijn binnengekomen en deze aanvraag niet als spoedaanvraag in behandeling kon worden genomen, hebben wij deze in behandeling genomen bij het programma 2018", aldus De Roon.


Motie van treurnis voor wethouder Ruigrok

LISSE n Tijdens de laatste raadsvergadering van 2017 kreeg wethouder Cees Ruigrok van Nieuw Lisse een motie van treurnis aan de broek.

Door Arie in 't Veld

De uitleg daarover werd gegeven door Martijn Tibboel van de VVD. "Wij zijn zeer ontstemd over de aanpak, de sturing en de regierol van wethouder Ruigrok met betrekking tot het nieuwbouwplan sporthal Ter Specke. Een reden voor onze fractie een statement te maken door het samen met het CDA indienen van een motie van treurnis. Dit onder meer door de enorm gestegen investeringskosten naar 6,55 miljoen euro en het niet voortijdig afstemmen van de vereiste eenmalige bijdrage van FC Lisse (investeringsbijdrage) en hun structurele jaarlijkse huur. Verder dat de financiële risico's voor een periode van 40 jaar volledig worden neergelegd bij de gemeente, dus bij de Lissese gemeenschap. Ook dat niet aan de gestelde randvoorwaarde van dekkende huur door FC Lisse wordt voldaan."

Signalen negeren

"Daarnaast dat het college aangeeft alle mogelijke opties (nieuwbouw, renovatie en niets doen) onderzocht te hebben, maar dat de optie nieuwbouw van de sporthal en het laten staan van de verenigingsaccommodatie van FC Lisse onvoldoende is uitgewerkt. Verder dat het in eigendom hebben van de verenigingsaccommodatie van FC Lisse geen taak is van de gemeente en dat er bij (eigen) accommodaties van andere sportverenigingen ook als zodanig wordt gehandeld. In de overweging is verder meegenomen dat herhaaldelijke signalen met betrekking tot onvoldoende draagvlak in de samenleving zijn genegeerd. Daarnaast dat er nimmer sondering vanuit het college heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld door openbare behandeling in de raad, hoe mogelijk wel tot een voorstel met draagvlak kon worden gekomen. Tenslotte dat verantwoordelijk wethouder Ruigrok onvoldoende sturing heeft gegeven aan het proces. Derhalve is in de motie teleurstelling uitgesproken over het ondanks dit alles willens en wetens door het college indienen van het voorstel ter vaststelling. Het proces heeft veel te lang geduurd en er zijn bij FC Lisse door de wijze van procesvoering onrealistische verwachtingen gewekt en de aansturing van het project door verantwoordelijk wethouder Ruigrok heeft onvoldoende plaatsgevonden. Deze zware motie werd met ondersteuning van PvdA/GL, maar ook van coalitiepartner D66 aangenomen. Het is een zwaar middel om een statement te maken, maar wat onze fractie betreft hier zeer op zijn plaats."