Wim Bosch, Frits Fischer, Jan Broekhuizen en Chris Balkenende bewonderen de grenspaal. | Foto: Arie in 't Veld
Wim Bosch, Frits Fischer, Jan Broekhuizen en Chris Balkenende bewonderen de grenspaal. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Laatst ontdekte grenspaal Lisse blijkt van familie Six

LISSE n In de loop der jaren is een aantal oude grenspalen van Lisse teruggevonden en vorige week werd er daar eentje aan toegevoegd die van de invloedrijke familie Six is geweest.

Door Arie in 't Veld

Dit werd bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van de Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse. "Deze grenspaal, de vierde die teruggevonden is, werd ontdekt tijdens werkzaamheden aan de Heereweg", aldus Chris Balkenende. "De toeritten van de bruggen op de Heereweg zijn in de loop der jaren steeds opgehoogd. Maar dan is het riool verstopt en moet je flink graven. Dit overkwam Frits Fischer die aan de Heereweg in huize Catharina woont. Toen men bezig was met een kraantje stuitte men op een betonnen paal. Die lag precies op het kapotte riool, werd omhoog gehaald en op het pad gegooid. Er stonden wat tekens op en Fischer ging bij de VOL vragen naar de betekenis van de paal en de tekens. Uiteindelijk blijkt het een grenspaal van de familie Six te zijn, daterend uit ongeveer 1750. Het monogram is ontworpen door de beroemde schilder Rembrandt van Rhijn en de letters staan inderdaad voor Six. Fischer heeft de paal aan de VOL geschonken", aldus Balkenende, die het onthullen van de paal vervolgens overliet aan oud-voorzitter van de VOL Wim Bosch, Jan Broekhuizen (die veel over de geschiedenis van de Sixen weet) en Frits Fischer. De bestemming van de paal werd na de onthulling niet bekendgemaakt, maar de VOL weet er ongetwijfeld een perfecte plek voor.

De eerste grenspaal werd ooit ontdekt door Wim Bosch tijdens een fietstocht over de Loosterweg Noord. De tweede eveneens aan de Loosterweg, op aangeven van Nic. Damesdie zei zo'n paal in de schuur te hebben en de derde kwam tevoorschijn bij graafwerkzaamheden voor vernieuwing van de Gracht vorig jaar.

Zie ook pagina 21. De VOL heeft een eerste boek uitgegeven over de Sixen.


Inzamelactie Kringloopmarkt SWG kerk

Lisse • Voor de kringloopmarkt die SWG Lisse op zaterdag 14 april houdt, is er zaterdag 27 januari een inzameling. Goederen kunnen worden afgeleverd tussen 09.30 en 11.30 uur bij de fietsenstalling van de kerk aan de Veldhorststraat 48. Bankstellen en andere grote meubels alleen na goedkeuring via toegezonden foto. Geen videospelers en -banden, cd-spelers, matrassen en kerstbomen. Meer info: 06 13093452.