Plan helpt bij waarmaken duurzame ambities Lisse

LISSE n De gemeente heeft de lijnen vastgesteld waarlangs de duurzaamheidsambities van Lisse voor de (middel)lange termijn worden nagestreefd. Het college van B en W stelt voor in te stemmen met dit Richtinggevend Plan Duurzaamheid Lisse 2040.

Door Arie in 't Veld

Eind oktober 2016 nam de gemeenteraad een amendement aan waarin vier duurzaamheidsambities voor de lange termijn zijn benoemd:

1. Lisse is energieneutraal in 2040

2. In 2025 is alle maatschappelijk vastgoed energiezuinig (Label A+) en tenminste drie objecten (waaronder in elk geval het gemeentehuis) energieneutraal (NoM);

3. In 2030 zijn de mobiliteit gerelateerde CO2-emissies 25 procent lager dan in 1990;

4. Lisse heeft in 2040 een circulaire economie.

Om deze ambities waar te maken volstaat het niet om alleen met jaarlijkse maatregelenpakketten te werken. Daarom is een Richtinggevend Plan Duurzaamheid Lisse 2040 opgesteld dat ook voor de middellange en lange termijn aangeeft langs welke routes de realisatie van deze ambities dichterbij gebracht kunnen worden.

Het Plan Duurzaamheid Lisse 2040 zal vooral via samenwerkingen met maatschappelijke partners en binnen samenwerkingsverbanden worden uitgevoerd. De gemeente kiest daarbij voor een regierol en actief partnership met andere partijen, waaronder inwoners en bedrijfsleven. Voor het opstellen van het Richtinggevend Plan 2040 is nu al intensief samengewerkt met het Duurzaamheidsplatform Lisse. Over heel de wereld is de afgelopen jaren het besef gegroeid dat er maatregelen genomen moeten worden om de dreigingen van klimaatverandering, grondstoffenuitputting en de bedreiging van natuur en biodiversiteit serieus het hoofd te bieden.

De gemeente zal de aanpak van deze problemen en bedreigingen de komende decennia centraal moeten stellen om bij te dragen aan oplossingen en door bij iedereen het besef te laten groeien dat hij of zij zelf een rol heeft bij het aanpakken van de problemen.


Vraag een gratis welzijnsbezoek aan

Lisse n WelzijnsKompas Hillegom-Lisse draagt graag haar steentje bij zodat senioren, chronisch zieken en mensen met een handicap zelfstandig en met plezier in Lisse kunnen wonen.

Het gaat om vitaal zijn én blijven. Sociale contacten en sociaal functioneren zijn een belangrijk onderdeel van deze vitaliteit. Een hecht en in leeftijd gevarieerd sociaal netwerk is van cruciaal belang. Het beste kunt u hieraan bouwen, voordat u wat mankeert. Wij kunnen u over mogelijkheden informeren en indien u dat wenst ondersteuning bieden.

Wanneer u belangstelling heeft voor een welzijnsbezoek dan komt er een speciaal hiervoor opgeleide vrijwilliger bij u thuis. Er wordt hiervoor een afspraak met u gemaakt. Het welzijnsbezoek zal ongeveer een uur duren. Een vrijwilliger zal aan de hand van een vragenlijst een gesprek met u voeren over diverse levensdomeinen zoals: woonomgeving, gezondheid, vervoer, hulp- en dienstverlening, sociale contacten, vrijetijdsbesteding en financiën.

Wanneer er na het gesprek behoefte is aan ondersteuning of dat er samen met u zaken geregeld kunnen worden, dan maakt een adviseur graag tijd voor u. Deze hulp is gratis.

Bij belangstelling voor een welzijnsbezoek kan er contact opgenomen worden met Ingrid van der Ploeg via telefoonnummer 0252 – 757 100. WelzijnsKompas is telefonisch te bereiken van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 12.30 uur.