Aron Haasnoot (links) en Peter de Haas bij de nieuwe AED in de Geraniumstraat. | Foto: Arie in 't Veld
Aron Haasnoot (links) en Peter de Haas bij de nieuwe AED in de Geraniumstraat. | Foto: Arie in 't Veld Foto:

Bloemenbuurt is hartveilig

LISSE n Sinds afgelopen vrijdag is de Bloemenbuurt in Lisse een stuk veiliger geworden. Hartveilig om precies te zijn. Sinds die dag hangt bij Peter de Haas aan de Geraniumstraat 41 buiten een AED-apparaat. Een mensenredder in voorkomende gevallen.

Door Arie in 't Veld

In Lisse zijn wel aardig wat AED's te vinden, maar niet in de Bloemenbuurt, constateerde Peter samen met Aron Haasnoot van Huschka Groep. En vrijwel nergens in het openbaar, dus veelal 's avonds en 's nachts onbereikbaar. "Hier in de buurt is zo'n apparaat alleen aanwezig in de Gamma, maar als die gesloten is kun je er niet bij. Dat is in zo'n grote wijk als de Bloemenwijk in feite geen goede situatie en dus is samen met Aron Haasnoot besloten een voor iedereen bereikbare AED op te hangen", aldus Peter de Haas.

Haasnoot vult aan dat men al vele jaren wordt gesponsord door Zorg en Zekerheid. "Dat was in het kader van het project Hart Veiligheid en nog steeds wordt jaarlijks een aantal AED's geplaatst. Als men ziet dat iemand op straat een hartaanval heeft, dan belt men onmiddellijk 112. Van daaruit worden mensen geappt die in de onmiddellijke omgeving van die plek wonen of werken en beschikken over de papieren voor burgerhulpverlener. Zij krijgen dan de code waarmee het kastje van de AED kan worden geopend, waarna ze aan de gang kunnen met de hulpverlening. En de AED in de Bloemenbuurt is, omdat die buiten hangt, 24 uur per dag en zeven dagen in de week beschikbaar."

Wat dat laatste betreft zegt De Haas te vermoeden dat de Bloemenbuurt op dit moment de enige buurt is waar de AED zo goed bereikbaar is. "Natuurlijk zijn er overal in het dorp dergelijke apparaten. Ik geloof wel 25. Maar het merendeel is na sluitingstijd van kantoren en winkels niet meer bereikbaar. Onze AED heeft zijn plek gekregen mede dankzij de inbreng van Huschka Beveiliging en niet in de laatste plaats ook dankzij de medewerking van Fred van Maris die pro deo de nodige werkzaamheden verrichtte. Omdat hij het nut van die apparaten voor de maatschappij ziet." De Haas hoopt dat er ook in andere wijken AED's komen die altijd bereikbaar zijn, zodat heel Lisse op den duur 24 uur per dag hartveilig is.