Een groot boeket van de burgemeester voor mevrouw De Kooker-Cardol, die haar honderdste verjaardag vierde. | Foto: Arie in 't Veld
Een groot boeket van de burgemeester voor mevrouw De Kooker-Cardol, die haar honderdste verjaardag vierde. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Burgemeester bij honderdjarige

n Tiny De Kooker-Cardol woont lekker hoog in Rustoord, 'zoals ik graag wilde'

LISSE n Lisse heeft er weer een honderdjarige bij. Afgelopen donderdag vierde mevrouw Tiny De Kooker-Cardol haar honderdste verjaardag en kreeg onder andere burgemeester Lies Spruit op visite.

Door Arie in 't Veld

Catharina Cardol werd geboren in Oude Wetering en verhuisde na haar huwelijk met Piet De Kooker naar Turfspoor waar haar in 1994 overleden echtgenoot in de bollen werkte. Haar echtgenoot stond bekend als iemand die goed feesten kon organiseren en keer op keer ceremoniemeester was. En dan veelal met hulp van zijn vrouw. Op een gegeven moment verhuisde ze naar Lisse waar ze introk in het huis van dokter Duymaier van Twist aan de Heereweg. Daarna in 'De Wijde Blik' in de Schoolstraat, de Van Speykstraat, Eikenhorst en in 2002 naar Rustoord. Ook daar heeft ze inmiddels verhuizingen achter de rug vanwege de nieuwbouw.

De eeuwelinge was lid van twee zangkoren

De burgemeester hoorde dat de eeuwelinge in eerdere jaren altijd in de weer was voor anderen. Een bekend verhaal daarvan is dat ze bij een van de familieleden aan het schoonmaken was. De vrouw des huizes moest toen bevallen, maar er was geen kraamhulp in de buurt. De schoonmaakspullen werden opzij gelegd en Tiny wijdde zich aan de bevalling die voorspoedig verliep. Daarnaast bezocht ze indertijd ouderen en zieken om hen gezelschap te houden. Ook was zij lid van de zangkoren 'Looft den Heer' en 'Zanglust' waaraan ze veel plezier beleefde. Vandaag de dag brengt ze haar dagen in het fraaie appartement door met televisiekijken en het bezoeken van veel activiteiten die in Rustoord worden georganiseerd.

Op de vraag hoe ze in het splinternieuwe woonzorgcentrum woont, zegt ze het heel goed naar haar zin te hebben. En lekker hoog, zoals ze wilde. Met een kamer die veel zon krijgt, en waar ook de ondergaande zon goed bekeken kan worden. En gevraagd hoe ze zich op haar honderdste verjaardag voelt, antwoordde ze dat het eigenlijk niet echt een bijzondere dag is. "Neem de dag zoals die komt."

Er was geen kraamhulp in de buurt

Tiny wil dan ook geen voorschot nemen op de mogelijkheid nog ouder te worden. De eeuwelinge is in elk geval goed aanspreekbaar, heeft een grote familie waarvan er velen regelmatig bij haar over de vloer komen en ze zegt nooit chagrijnig of zo te zijn. We hopen dat het haar gegeven is nog een flink aantal jaren in goede gezondheid te beleven.