Meneer Clemens en mevrouw Cats, beiden lid van de cliëntenraad, hebben de vleugel feestelijk geopend. | Foto: EA
Meneer Clemens en mevrouw Cats, beiden lid van de cliëntenraad, hebben de vleugel feestelijk geopend. | Foto: EA Foto: Esther Akerboom

Dementievleugel Berkhout is klaar

n Bewoners verhuizen deze week naar nieuwe kamers

Lisse n Het was afgelopen vrijdag een prachtig zonnige dag en dat paste precies bij de sfeer die er hing tijdens de opening van de nieuwe vleugel voor dementiepatiënten, die op deze middag officieel bij Woonzorgcentrum Berkhout werd geopend. Nog geen jaar na de aftrap van de bouw staat de vleugel er, gereed om de nieuwe bewoners te ontvangen.

Door Esther Akerboom

De medewerkers van Marente liepen stralend rond, blij dat de bouw zo vlot is gegaan en trots op het eindresultaat. En niet zonder reden, want het is een prachtig, sfeervol gebouw geworden. In eerste instantie verhuizen er twee mensen uit Lisse en twintig bewoners van Mariënhave in Warmond naar de nieuwbouw, want deze locatie van Marente is verkocht.

Monique de Rooij, teamleider Zorg, gaf een rondleiding voorafgaand aan de opening, door de twee verdiepingen tellende vleugel, met brede gangen met aan weerskanten de kamers. "Elke verdieping telt 11 woningen en een gezamenlijke huiskamer met open keuken, en een terras of balkon", vertelt ze. "Ieder woonappartement heeft een grote kast en een eigen badkamer. Dat is een hele vooruitgang want in Mariënhave zat deze op de gang en moest hij worden gedeeld. In de kamer kan het bed op twee manieren worden geplaatst en is er nog ruimte voor persoonlijke spullen. Aan de ene kant van de vleugel komen een groenstrook en parkeerplaatsen, de andere kant grenst aan een besloten tuin, die nog aangelegd gaat worden."

Het is de bedoeling dat de bewoners zich voelen alsof ze thuis zijn en de woonvorm is dan ook kleinschalig en huiselijk. Bianca de Nijs, zorgmanager van Berkhout: "De elf bewoners van een etage vormen als het ware een huishouden met de woonbegeleider, familie en vrijwilligers. Samen een bakkie zetten, een spelletje doen, een lied zingen of even naar buiten in de tuin. We zien op andere locaties dat deze manier van wonen erg goed aanslaat bij bewoners en vrijwilligers."

De officiële opening vond plaats in een van de sfeervolle woonkamers, waar de keuken meteen werd ingewijd met hapjes en drankjes. De gemeente werd in korte toespraken door De Nijs en Anneke Asberg, lid van de raad van bestuur, bedankt voor de voortvarende procedures waardoor de nieuwbouw zo kon vlotten. Wethouder De Roon sprak uit blij te zijn met de uitbreiding, omdat er gezien de vergrijzing en het toenemende aantal dementiepatiënten ook voor Lissers zorg in beeld is in hun eigen woonplaats.

Hierna was het aan de heer Clemens en mevrouw Cats, beiden mantelzorgers en lid van de cliëntenraad, om een ballon door te prikken en zo de symbolische sleutel van de nieuwe afdelingen te verkrijgen. Er wordt nog even hard gewerkt om alles gezellig en huiselijk in te richten en deze week al verhuizen de bewoners naar hun nieuwe huis.