Vereniging "Oud Lisse" zoekt vrijwilligers

LISSE n Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse breidt haar activiteiten uit. Hiervoor is zij op zoek naar deskundige en enthousiaste vrijwilligers

Door Arie in 't Veld

Het gaat om de volgende taakomschrijvingen: onderzoeker Genealogie en Historie, vertaler oud-schrift, informatiespecialist/websiteontwikkelaar, beheerder genealogiedatabase, en contactpersoon archeologie."

De onderzoeker Genealogie en Historie levert bijdragen aan projecten zoals 'Sporen van Six' en 'De Waag' die gelegen was aan de Haven in Lisse, eeuwenlang een middelpunt van handelsactiviteiten. Deze persoon kan, zelfstandig of met begeleiding, onderzoek doen in archieven. Levert daarnaast bijdragen aan het opstellen van publicaties en presentaties.

De VOL krijgt vaak te maken met stukken uit de 16de, 17de en 18de eeuw, die in oud schrift geschreven en daardoor moeilijk leesbaar zijn. Door deze archiefstukken te transcriberen kunnen ze makkelijker door ieder geraadpleegd worden. Slechts weinig vrijwilligers kunnen transcripties maken. Daarom wil de VOL het team uitbreiden. Belangstelling voor geschiedenis staat voorop; daarnaast is geduld van belang om de kunst van het vertalen onder de knie te krijgen.

Verder wil de vereniging de historie van bewoners, de gebouwen, eigendom, landschap en gerelateerde beelden en documenten, beter toegankelijk maken. Daarvoor worden nieuwe technologieën gebruikt zoals Linked data en Semantisch web. Hierin neemt de VOL deel aan landelijke ontwikkelingen. De informatiespecialist/websiteontwikkelaar die de vereniging zoekt heeft relevante ervaring op informatie- en ICT-gebied. Ook een uitgelezen kans voor stages en afstudeerwerk.

De VOL heeft een database met de gegevens van meer dan 45.000 personen gerelateerd aan Lisse vanaf de 16de eeuw tot nu. Er is een tweede persoon nodig om de genealogiedatabase te beheren. Uit diverse onderzoeken komen voortdurend nieuwe gegevens binnen over personen die in Lisse geleefd hebben. Die gegevens worden gecontroleerd op betrouwbaarheid.

De contactpersoon archeologie waar de VOL naar uitkijkt moet ervoor zorgen dat op relevante plekken, tijdig archeologisch onderzoek gedaan wordt. "Wij vinden het van belang dat een persoon namens de vereniging de bestemmingsplannen en bouwprojecten in Lisse volgt en daarover periodieke contacten heeft met de gemeente, het Cultuur-Historisch Genootschap Bollenstreek en het AWN (vereniging voor vrijwilligers in de Archeologie)", zegt voorzitter Eric Prince. "Het is niet noodzakelijk dat de kandidaat archeologische kennis bezit; wel van belang is enthousiasme voor het onderwerp en de ogen en oren openhouden."

Wie geïnteresseerd is, kan men contact opnemen met het secretariaat: Helmi Beijsens, info@oudlisse.nl.