Het huidige college is er volgens CDA Lisse-lijsttrekker Kees van der Zwet eentje dat rekeningen doorstuurt. | Foto: AihV
Het huidige college is er volgens CDA Lisse-lijsttrekker Kees van der Zwet eentje dat rekeningen doorstuurt. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

CDA Lisse zet in op hoge score

LISSE n In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart besteden we aandacht aan de deelnemende partijen in Lisse. Deze week het CDA Lisse. Afgaande op de uitslag van de vorige gemeenteraadsverkiezingen en er van overtuigd zijnde dat de fractie zich als collectief de afgelopen vier jaar goed voor Lisse en de Lissers heeft gemanifesteerd, gaat het CDA ervanuit een hoge score te bereiken in de komende verkiezingen.

Door Arie in 't Veld

Kees van der Zwet (62), oorspronkelijk afkomstig uit De Engel, jarenlang als zelfstandig ondernemer werkzaam geweest in de accountancy, en politiek erg actief (zeven jaar in de gemeenteraad van Lisse, daarna vijf jaar in het provinciaal bestuur en vervolgens weer in de gemeenteraad) vindt dat de fractie in z'n geheel goed werk heeft geleverd. Wellicht wel dankzij de oppositierol die het CDA kreeg toebedeeld door de formateur na de vorige verkiezingen, ondanks de verkiezingswinst en het aantal zetels. Van der Zwet wil daarover nu niet veel kwijt. Het gaat nu om de toekomst. "Ons verkiezingsprogramma heeft duidelijk de sfeer van 'Samenleven doe je samen'." De CDA-lijsttrekker zegt tevens dat er in de politiek, ook in Lisse, velen zijn die de mond vol hebben over participatie, maar het doel voorbij zijn geschoten omdat tot op heden dit alleen bestaat uit meepraten en meedenken. "Wat hier ontbreekt is het meebeslissen en het mede uitvoeren. Dat geldt ook voor de gemeenteraad die niet altijd vanaf het begin bij te nemen beslissingen betrokken is geweest en dus in feite een nagenoeg kant-en-klaar raadsvoorstel onder ogen krijgt waarvan je dan wat mag vinden."

Volgens Van der Zwet breekt het CDA ook een lans voor het in ere houden van het grote vrijwilligersleger in Lisse. De partij geeft de voorkeur aan vrijwilligers ondersteund door professionals boven betaalde professionals ondersteund door vrijwilligers. "Ik denk hierbij ook aan de respijtzorg die onlangs door het college aan de orde werd gesteld en waarbij mantelzorgers even uit de dagelijkse beslommeringen worden gehaald."

Van der Zwet wil ook wel wat kwijt over het afvalbeleid. "Wat ons betreft is het afgelopen met die pasjes en kan iedereen gratis zijn restafval in de containers gooien en al helemaal gratis op de gemeentewerf dumpen. Wij zijn beslist niet tegen het gescheiden inzamelen van afval, maar het systeem moet klantvriendelijker. Mede om zwerfvuil en afvaltoerisme te voorkomen. En dan een systeem met meer oog voor de hoogbouw. Je moet de mensen bewust maken van het nut en de noodzaak om het afval goed te scheiden. Milieubewust denken en doen dwing je niet af met geld; het is iets dat de overheid goed moet faciliteren."

Een ander probleem is de jeugdzorg. "Zoals voor de jongste jeugd speelplekken waar ze zich kunnen uitleven zonder bang te zijn dat ze erop worden aangesproken dat een speelapparaat beschadigt. De oudere jeugd heeft eveneens activiteiten nodig waarin ze zich kunnen uitleven. En voor jongeren is het heel belangrijk dat wordt getracht degenen die daarvoor in aanmerking komen van een passende woonruimte te voorzien. Dat kan best via alternatieve woonvormen en soms in combinatie met ouderenhuisvesting, want op dit moment al is 50 procent van de Lissers ouder dan 50 jaar, waarvan er ook velen naar een ander woning uitkijken."

Geen goed woord heeft Van der Zwet over voor het feit dat het huidige college een college is van het doorsturen van de rekeningen. "Er worden nu, en op het laatste moment, beslissingen genomen, zoals Ter Specke, waarvan de komende gemeenteraad de financiële rekening krijgt gepresenteerd. Beslissingen die veel eerder genomen hadden moeten worden," aldus de lijsttrekker van het CDA. "Blijkbaar is er weinig geleerd van de situatie zoals met Welkom, waarin de oude raad op de valreep besluiten nam, waardoor de huidige raad met de gevolgen geconfronteerd werd."


Duofiets verder met Fietsmaatjes

REGIO n In Hillegom en Lisse wordt door vele vrijwilligers en deelnemers enthousiast gefietst met de duofiets. Dat deze in een behoefte voorziet, is duidelijk.

Om de duofiets verder te laten groeien, is WelzijnsKompas in gesprek met stichting Fietsmaatjes: een landelijk concept dat verder wordt uitgebreid in de regio. Er is veel kennis en kunde aanwezig bij de stichting. WelzijnsKompas wil onderzoeken of er mensen geïnteresseerd zijn om aan te sluiten bij Fietsmaatjes en een nieuwe stichting te vormen: stichting Fietsmaatjes Hillegom-Lisse. Iedereen die geïnteresseerd is in Fietsmaatjes kan zich aanmelden voor een bijeenkomst op dinsdag 13 maart om 19.30 uur. Het wordt een leuke informatieve avond met film en presentatie door Jan en Tekla Burgmeier van stichting Fietsmaatjes. Aanmelden kan via info@welzijnskompas.nl (voor 5 maart). Na aanmelding worden locatie en programma gemaild.

De duofiets blijkt een groot succes. | Foto: pr