Marjet van Os en rechts buurtwerker Dionne Scheepmaker. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen
Marjet van Os en rechts buurtwerker Dionne Scheepmaker. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen Foto:

Verrijk je buurt!

HILLEGOM n Onder het motto: 'Verrijk je buurt en kom naar het inspiratiecafé' werd maandag op 19 februari een inloopavond gehouden in 't Pluspunt aan het Henri Dunantplein.

Fonds 1818 is jarig en viert haar tweehonderd jarig bestaan en trakteerde deze keer in Hillegom, met als gevolg dat Hillegommers werden uitgenodigd naar deze inloopavond te komen, een project te presenteren en op deze manier geld te vragen om deze te verwezenlijken.

Er waren ongeveer veertuig belangstellenden van de partij. Projectleider Marjet van Os heette alle aanwezigen welkom en vertelde wat Fonds 1818 inhoudt en in het bijzonder dit project: "Fonds 1818 bestaat 200 jaar en dat wordt samen gevierd met de inwoners van Hillegom en omgeving. Fonds1818 en WelzijnsKompas zijn op zoek naar inwoners van Hillegom met een goed idee voor de buurt waar zij wonen. Iedereen die iets bijzonders, nuttigs of leuks voor zijn directe leefomgeving wil doen kan een aanvraag indienen en wij zijn hier vanavond om daarbij een handje te helpen."

Inwoners van Hillegom konden direct met hun buurtidee aan de slag. "De ideeën die u vandaag oppert, worden omgezet in een plan en alles wat een straat of buurt een beetje beter of gezellig maakt, komt in aanmerking voor een fondsenaanvraag van maximaal 3000 euro."

Er werden op de avond diverse brainstormsessies en mini-workshops georganiseerd, geïnteresseerden konden speeddaten met en vragen stellen aan Fonds 1818-adviseurs en er werd aandacht besteed aan succesvolle voorbeelden van andere buurtinitiatieven.

(lees het hele artikel op: www.dehillegomeer.nl)

Daarnaast werden er goodiebags met handige hulpmiddelen uitgedeeld en was er de mogelijkheid er om met Fonds1818 of WelzijnsKompas een vervolgafspraak te maken. Volgens Marjet van Os wordt het inspiratiecafé in 19 gemeenten georganiseerd. "Omdat de regio Den Haag groot is worden daar meer bijeenkomsten georganiseerd, met als gevolgd dat we in totaal 27 inspiratiecafé s op touw hebben gezet. Vanavond is de vierde en tot nu toe zijn we heel tevreden over de opkomst. Dat zijn steeds tussen de veertig en zestig, net als vanavond". Volgens Marjet van Os is de Stichting 1818 bekend bij verenigingen en stichtingen, maar eigenlijk niet bij particulieren, terwijl juist de bedoeling van dit initiatief is dat particulieren het aanvragen om hun buurt te verrijken. "Zij kunnen het geld aanvragen om bijvoorbeeld hun directe leefomgeving mooier te maken, bijvoorbeeld een straat opleuken, maar ook organiseren van activiteiten. Zo denken we bijvoorbeeld aan een straatfeest, maar er is ook iemand geweest die geld heeft gevraagd om een brug op te fleuren met plantjes. Tevens is er een school die activiteiten wil organiseren voor de buurt. Er zijn ook buurtmarkten georganiseerd. Kortom het meest uiteenlopende". Volgens Marjet van Os is Fonds 1818 op tour. "We gaan naar de mensen toe om hen te helpen met hun projecten. Hoe groot of klein dat project nu is, dat maakt niet uit, wij proberen te helpen en te kijken of het haalbaar is om het ten uitvoer te brengen".

ANNEMIEK CORNELISSEN