Biljartruimte in nieuwe Beukenhof

LISSE n Het voorstel van het college van B en W om de nieuwe Beukenhof te verkleinen en een aantal functies zoals biljarten en voorstellingen naar accommodaties elders in Lisse te verhuizen, is verworpen door de gemeenteraad. Een motie tegen dit plan, ingediend door Kees van der Zwet (CDA) en gesteund door de gehele gemeenteraad, werd donderdagavond in de gemeenteraadsvergadering aangenomen.

Door Arie in 't Veld

De discussie over de herhuisvesting van De Beukenhof loopt al vanaf begin 2014 met wisselende intensiteit. Na een lange periode van stilte presenteerde het college medio september 2017 de Voortgangs-rapportage oktober 2017 – uitvoering herziening accommodatiebeleid. Met betrekking tot de herhuisvesting van De Beukenhof werd daarin voorgesteld met de Stichting Bejaardenhuisvesting Eikenhorst (thans Stichting Huisvesting 55 plus Lisse) nadere afspraken te maken over het realiseren van een algemene ontmoetingsruimte van circa 150 tot 200 m2 BVO. Een vooraankondiging en een onderbouwing van deze zeer beperkte afmetingen ontbraken volgens de Stichting De Paraplu als vertegenwoordiger van de ouderen in Lisse geheel. In de onlangs gehouden vergadering van de financiële commissie kwam wethouder Adri de Roon met een voorstel dat naar zijn mening de lading van de door de raad gestelde kaders dekte. Dat was ook zo, maar de kaders bleken te nauw en niet uitvoerbaar. De heer Aad Lagerberg, voorzitter van De Paraplu zegt naar aanleiding van de raadsvergadering van vorige week donderdag dat de puzzelstukjes nu goed zijn gevallen. "Het nieuwe plan is overeenkomstig ons programma van eisen en wensen. Ik ben dan ook tevreden over de uitkomst."

Volgens de raadsfracties moet de Beukenhof terugkomen met een grote zaal, mede voor het grote koor Zanglust. "Dat daar niet alleen twee keer per jaar een uitvoering geeft, maar bovendien er elke donderdag repeteert. En dan is het druk," aldus VVD'er Wim Slootbeek "En ook een afzonderlijke ruimte voor de biljarters." Ook alle andere activiteiten die in De Beukenhof plaatsvinden moeten hun plek kunnen krijgen. Over de exacte invulling volgt overleg met de gebruikers, waaronder De Paraplu en de KBO (Ouderenbond). De Beukenhof komt in een nieuw te bouwen appartementengebouw op de begane grond. "Overigens heb ik alle begrip voor de positie van wethouder De Roon die de opdracht van de gemeenteraad had om minder vierkante meter stenen als accommodatie te hebben, maar wel met behoud van de maatschappelijke functies. We kwamen er in gezamenlijk overleg niet uit en het probleem werd aan de raad teruggegeven." Door de beslissing van de raad weten nu alle partijen waar ze aan toe zijn en kunnen plannen voor de nabije toekomst gemaakt worden.