Regiogemeenten geven mantelzorgers steuntje

LISSE n In de regio is een campagne gestart om de aandacht te vestigen op mensen die hulp nodig hebben. Via www.bollenstreekmetelkaar.nl is informatie te vinden voor onder meer mantelzorgers.

Door Arie in 't Veld

"Het begint met een beetje hulp, maar kan uitmonden in veel werk voor mantelzorgers, waardoor ze aan andere dingen weinig meer toekomen", zegt wethouder Adri de Roon. "Zij vinden het hun plicht om voor de medemens te zorgen, maar gaan daarbij vaak voorbij aan de voorzieningen die gemeenten kunnen bieden. Ook andere inwoners kunnen wellicht iets doen, al is het maar een luisterend oor. Dat is voor veel mensen al prettig."

Volgens De Roon zijn ook in Lisse veel inwoners die het langer zelfstandig wonen goed hebben opgepakt. "Sterker nog, soms zijn ze erg terughoudend in het vragen van ondersteuning. Omdat de zorg geleidelijk aan groeit, zijn mantelzorgers zich niet altijd bewust van de zwaarte van deze informele zorg. Mensen om hen heen (bijvoorbeeld buren, vrienden, kennissen) zien dit vaak scherper. Misschien kan men dan samen kijken naar oplossingen. Inmiddels is de website Bollenstreekmetelkaar.nl operationeel waarop betrokkenen en mantelzorgers goed worden geïnformeerd over de mogelijkheden. Ook trouwens via het telefoonnummer 0252-757100. Voor een ruggensteuntje in de eigen gemeente, dicht bij huis. Want wij zijn de Bollenstreek met elkaar en samen kunnen we oplossingen vinden."


Repair Café Lisserbroek

Lisserbroek n In De Meerkoet (Krabbescheerstraat 1) is zaterdag 3 februari weer een Repair Café.

Daar kan iedereen terecht met kleding, elektronica of prullaria die kapot zijn gegaan, maar nog wel gerepareerd kunnen worden. Het Repair Café is geopend van 13.30 tot 16.00 uur. Met vragen over reparaties kan men contact opnemen met Willemke Schefferlie (0252 – 348004).


Gemeente betaalt mee aan citymanager

LISSE n Het gemeentebestuur van Lisse is van plan om dit jaar 10.000 euro bij te dragen als co-financiering van een citymanager. Daar zit wel een voorwaarde aan.

Door Arie in 't Veld

De gemeente wil dat de opdracht wordt uitgebreid: verbinding maken met verschillende provinciale en nationale programma's, gericht op versterking van winkelcentra. Lisse streeft naar een economisch vitaal dorpshart, als ontvangstplek voor de lokale en regionale consument, met een hoog shoppingcomfort. De lokale ondernemers willen een citymanager aanstellen met als een van de taken een verbindende en afstemmende rol tussen ondernemers onderling en tussen ondernemers en overheden. De citymanager zal ook tot taak hebben om relevante ontwikkelingen te signaleren en ondernemers hier in gezamenlijkheid op laten anticiperen. De aanvraag co-financiering wordt voor en namens de lokale ondernemers (verenigd binnen Ondernemersvereniging Dorpshart Lisse, Bloeiend Lisse, Stichting Lisse Marketing en Alverha) gedaan.