Er is ook in Lisserbroek genoeg afval in het water te vinden. Help mee om het op te ruimen.
Er is ook in Lisserbroek genoeg afval in het water te vinden. Help mee om het op te ruimen. Foto: pr

Werkgroep gaat plastic soep te lijf

Lisserbroek n Lisserbroek ligt niet aan zee, maar ook in hun eigen dorp kunnen mensen iets doen om de plastic soep te verminderen. Op 24 maart organiseert de Werkgroep Duurzaamheid Lisserbroek SamenMeer de jaarlijkse opschoondag.

Lisserbroekers steken de handen uit de mouwen en in de sloot om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Wie mee wil doen komt om 10.00 uur naar Dorpshuis de Meerkoet. Om 12.00 uur eindigt de actie met soep, koffie, thee en limonade.

Hoe meer handen, hoe minder afval er blijft liggen

"Elk flesje, zakje of blikje afval dat je opruimt helpt mee aan een schoner milieu", vindt Superschoon-ambassadeur Rosanne Hulsbos. "Hoe meer handen, hoe minder soep, dus doe mee!"? Organisator Lily Nieuwenhuizen hoopt op net zo'n gezellige en succesvolle dag als voorgaande jaren. Meedoen kan individueel maar ook met een groep, bijvoorbeeld een sportteam of kaartclub. Ook dit keer levert de Brandweer Lisserbroek met ploegchef Raymond van Bakel weer een grote bijdrage aan de actie. Een auto rijdt rond om de grote spullen op te halen. De Meerlanden haalt het verzamelde afval in de loop van de dag op.

Aanmelden is niet nodig. Geïnteresseerde deelnemers verzamelen om 10.00 uur bij dorpshuis De Meerkoet. Het advies is om laarzen en handschoenen aan te doen en als het lukt een eigen vuilniszak mee te nemen en eventueel een hark of stok om spullen uit het water te vissen.

Om 12.00 uur krijgen de deelnemers ter afsluiting bij De Meerkoet aan de Krabbescheerstraat 1 echte warme soep om te vieren dat de plastic soep in Lisserbroek een stuk minder is geworden.


NLDoet mee met Tjarda

Hillegom n Het Oranje Fonds houdt vrijdag 9 en zaterdag 10 maart weer de jaarlijkse NLDoet.

Iedereen kan bij een plaatselijke organisatie of stichting (er hebben zich al bijna 10.000 klussen aangemeld) de handen uit de mouwen steken om een dagje vrijwilliger te zijn.

Kaag

Ook bij Scouting Tjarda aan de Oude Weerlaan is dat mogelijk. Scouting Tjarda is een waterwerk scouting groep, dat houdt in dat zij met de oudere speltakken (Junioren en Zeeverkenners (10-16 jaar) en Wilde Vaart (16-18 jaar)) in het zomerseizoen met Lelievletten of de Schouw, de Kaag bezeilen.

De Bevers (3-6 jaar) en de Welpen (7-10 jaar) hebben op zaterdag hun opkomst in en rond het clubhuis.

Extra begeleiding voor jeugdleden

Inmiddels zijn er zo'n 70 jeugdleden actief bij Tjarda. Dat vraagt de nodige begeleiding. En voor die begeleiding zoekt de scouting dus extra vrijwilligers. Kom daarom eens langs om kennis te maken. Dat kan op zaterdag 10 maart tijdens de NLDoet klusdag tussen 10.00 en 14.00 uur. Er zijn dan wat extra handen nodig. En er is meer te doen. Kijk voor meer activiteiten op de Facebookpagina van de scoutinggroep: fb.com/tjardahillegom. Aanmelden kan via www.nldoet.nl/klus/34201)