Zorgkosten terug via de belasting

REGIO n Leven met een ziekte of beperking brengt extra kosten met zich mee. Komen deze kosten voor eigen rekening, dan zijn ze voor een deel nog steeds aftrekbaar via de belasting.

De website Meerkosten.nl legt heel precies uit hoe dat moet. Ook geeft de website informatie over andere regelingen die het inkomen extra ondersteunen. Niet alle extra zorgkosten zijn aftrekbaar. Er geldt een drempel. De hoogte van de drempel is afhankelijk van het (gezamenlijk) drempelinkomen. Ook hierover geeft Meerkosten.nl uitvoerig uitleg.

Ook als het inkomen laag is en iemand geen belasting hoeft te betalen, kan hij belastinggeld terugkrijgen vanwege extra zorgkosten. Dat komt door de Tegemoetkomingsregeling. Als iemand zorgkosten opvoert bij de aangifte, hoort hij vanzelf van de Belastingdienst of deze regeling voor hem van toepassing is. Aangifte doen loont vaak dubbel. Je krijgt namelijk niet alleen belastinggeld terug. Door de aftrek wordt het inkomen voor de berekening van eigen bijdragen voor zorg, hulp of voorzieningen lager. Daardoor gaan ook die eigen bijdragen naar beneden. Mogelijk krijgt iemand dan ook meer zorgtoeslag of huurtoeslag.

De site geeft ook over andere belastingvoordelen informatie, zoals de jonggehandicaptenkorting, de extra startersaftrek voor ondernemers met een arbeidshandicap, de aftrek van premies voor lijfrentes voor een gehandicapt (klein)kind. Er zijn meer mogelijkheden voor mensen met een handicap of chronische ziekte om hun inkomen extra te ondersteunen. Bijvoorbeeld financiƫle hulp van de gemeente, ruimere huurtoeslag, lagere autobelasting, dubbele kinderbijslag. Meerkosten.nl geeft ook over deze regelingen heldere informatie. De website is een initiatief van Ieder(in), de belangenbehartiger van mensen met een beperking en chronisch zieken.