In een oranje jeep werd de Olympisch kampioene bij haar ouderlijk huis. | Foto: Annemiek Cornelisse
In een oranje jeep werd de Olympisch kampioene bij haar ouderlijk huis. | Foto: Annemiek Cornelisse Foto: annemiek cornelissen

Huldiging voor Olympisch kampioene

BEINSDORP n Het hele dorp liep zaterdag 3 maart uit voor de huldiging van dorpsgenote Esmee Visser, die tijdens de Olympische winterspelen in Zuid-Korea de gouden plak in de wacht sleepte op de 5000 meter schaatsen.

De 22-jarige Beinsdorpse werd bij haar woning opgehaald in een oranje jeep, waarmee ze voorafgegaan door muziek en omringd door inwoners van Beinsdorp, naar het parkeerterrein van proeflokaal Bregje werd gereden, waar het zwart stond van de mensen.

Speciaal voor de huldiging werd een groot deel van de Venneperweg afgesloten en waren heel wat verkeersregelaars op de been. De Olympisch kampioene werd toegejuicht door het publiek. Naast het podium, dat speciaal voor deze gelegenheid was opgesteld, stond een videowall waarop de kampioene hoogtepunten van haar Olympisch avontuur kreeg getoond. Niet alleen haar gouden race, maar ook de huldiging in het Holland Heineken House kwam voorbij.

Presentator Jan Schrama nam met Visser haar avontuur nog even door en haar nuchtere antwoorden zorgde voor de de nodige lachsalvo's bij het publiek. Op de vraag hoe ze de huldiging in het Holland Heineken House heeft ervaren antwoordde ze direct: "Ja, dan kom je weer normale mensen tegen, in plaats van sporters". De kampioene zei ook dat ze de beelden van haar kampioenswedstrijd pas de dag ervoor had teruggekeken. "Toen kreeg ik wel kippenvel hoor. Het is echt bijzonder om dit allemaal mee te maken, gewoon omdat ik lekker heb geschaatst."

Kijkje op de schaatsbaan

Dezelfde ochtend was Visser een kijkje gaan nemen op de ijsbaan in Beinsdorp achter haar woning, die was geopend. Dit tot verrassing van de aanwezige kinderen, die allemaal met haar op de foto wilden. "Als er ijs in de buurt is moet ik er gewoon even heen, dan kan ik het niet maken om het voorbij te laten gaan."

Bij een huldiging hoort natuurlijk een officieel moment. Visser kreeg uit handen van burgemeester Onno Hoes (Haarlemmermeer) de sportmedaille van deze gemeente omgehangen. "Deze reiken we gewoonlijk uit tijdens een bijeenkomst aan een groot aantal sporters tegelijkertijd. Deze is echter niet in brons, maar in goud uitgevoerd, speciaal voor jou!" Burgemeester Arie van Erk en wethouder Fred van Trigt kwamen Visser feliciteren uit naam van een trotse buurgemeente Hillegom. Namens het gemeentebestuur brachten zij een cadeautje mee voor de schaatskampioene.

Naast burgemeester Hoes werd Visser toegesproken door de voorzitter van de dorpsraad Beinsdorp Wendy Oudshoorn en de voorzitter van IJsclub Nut en Vermaak, Cock de Blaay, die zie enorm trots op haar te zijn. "Ik hoop dat je ons altijd in je hart zal blijven dragen. Wij als ijsclub zijn gezegend dat we twee Olympisch Kampioenen hebben, eerst Bob de Jong en nu jij. Je hebt veel losgemaakt bij onze ijsclub, maar eigenlijk bij heel schaatsend Nederland. Heel Nederland houdt van Esmee Visser."


Lezing: Mozart, wonderkind in Den Haag

Lisse n In 1765 bracht het echtpaar Mozart tijdens een grote Europese tournee met hun twee wonderkinderen Nannert en Wolfgang een bezoek aan Den Haag. Waarom waren zij hier naartoe gekomen? In Nederland viel immers weinig te beleven op het gebied van muziek. Tenminste dat is wat wij denken. Maar klopt dat eigenlijk wel?

In deze lezing door Margaret Krill gaan we op zoek naar het muziekleven in Den Haag en maken we kennis met enkele componisten die toen actief waren. Ook zullen we ontdekken wat de koninklijke familie, de Oranjes, voor aandeel in het muziekleven had. Vervolgens staan we uitvoerig stil bij het verblijf van de familie Mozart in Den Haag. Wolfgang blijkt, nog geen 10 jaar oud, heel wat composities te hebben geschreven in Den Haag, waaronder ook een heel bijzonder werk. Waarom schreef hij deze composities en voor wie? We zullen het allemaal gaan ontdekken in deze lezing met veel muziekvoorbeelden over een wonderkind in Den Haag.

Margaret Krill studeerde piano aan het Utrechts conservatorium, waarna zij werkzaam was als uitvoerend musicus. Na haar studie muziekwetenschap werkte zij onder meer bij het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag als redacteur muziekuitgaven en programmeerde op diverse plekken een aantal kamermuziekseries. Zij heeft als pianodocent een bloeiende lespraktijk, geeft op meerdere locaties muziekcursussen, waaronder de Volksuniversiteit Lisse, en houdt regelmatig concertinleidingen en lezingen over muziek.

De lezing wordt gehouden op vrijdag 16 maart, om 20 uur bij de Volksuniversiteit Lisse, Vuursteeglaan 9. De entree bedraagt 5 euro (met koffie/thee). Reserveren is mogelijk via www.volksuniversiteit-lisse.nl, of betaal 16 maart aan de balie.

Afbeelding