Het vroegere magazijn 'De Zon', de winkel van Tissing, is een gemeentelijk monument. | Foto: Nico Groen
Het vroegere magazijn 'De Zon', de winkel van Tissing, is een gemeentelijk monument. | Foto: Nico Groen Foto: Nico Groen

Ontwikkelingen rond plan 'De Zon'

Magazijn 'De Zon' op de hoek van de Kanaalstraat (nr 33) en de Van der Veldstraat (nr 2) was vroeger de winkel van Tissing, later van Herenmode Ruud Slot en daarna van Herenmode Schulte. Het pand staat al enige jaren leeg. Het is een gemeentelijk monument.

In het herfstnummer 2017 van het Nieuwsblad van de Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse" staan de ontwikkelingen rondom dit pand in chronologische volgorde vermeld. Hieronder volgt een uitgebreide samenvatting.

Door initiatiefnemer Blokhuis B.V. is op 29 januari 2015 een bestemmingsplanwijziging met bijbehorende omgevingsvergunning voor de bouw van acht nieuwe woonappartementen op deze locatie aangevraagd. Tegen de wijziging is door omwonenden en door Vereniging "Oud Lisse" beroep aangetekend, waarop de Raad van State op 30 december 2015 heeft gereageerd met de vernietiging van het voorgestelde bestemmingsplan. Uit onderzoek van prof. ir. W. Patijn is een aantal knelpunten naar voren gekomen. In april 2017 zijn deze toegelicht in de Raadscommissie van Lisse. Een van de punten betreft het feit dat de monumentenstatus door de schaalvergroting aan de achterzijde te weinig wordt gerespecteerd. Ook de schaalverschillen tussen de nieuwbouw op de bestaande laagbouw en de lage bebouwing in de Van der Veldstraat zijn discutabel. Patijn constateerde dat het aantal parkeerplekken onvoldoende was en dat de geplande liftschaft een aantasting van het gemeentelijk monument was.

In het kort samengevat moet het gebouw voldoen aan het straatbeeld, met een subtielere aansluiting op het omliggend stedelijk weefsel, waarbij de monumentale waarde van het gebouw gewaarborgd blijft. In 2017 heeft Patijn gesprekken gevoerd met Blokhuis B.V. en belanghebbenden over de plannen. De initiatiefnemer wil wel iets doen, maar heeft geen haast. Daarom heeft Gemeente Lisse in overleg met Blokhuis B.V zelf in 2017 het Werkboek 'Kanaalstraat 33' opgesteld. Op 5 oktober 2017 heeft gemeenteambtenaar Maarten Bosman dit werkboek besproken met de Monumentencommissie. Bosman vroeg de Monumentencommissie om advies voor de plaatsing van de liftschacht van de nieuwbouw naar het monumentale pand. Ook de locatie van de mogelijke buitenruimte aan de Kanaalstraat bij het appartement op de eerste verdieping kwam aan de orde.

Voor de kwaliteit van woningen is het gewenst om een buitenruimte te maken. Het is echter niet verplicht. De Monumentencommissie kon zich een liftschacht in het monument wel voorstellen, maar de schacht mag de gevel in de steeg niet raken. Ook kan de commissie zich voorstellen dat aan de Kanaalstraatzijde van het gebouw een buitenruimte op de eerste verdieping mogelijk is, maar wel op een manier die past bij de architectuur van de gevel. De kracht van het gebouw zit namelijk in de gesloten baksteengevelarchitectuur en is daarmee een mooi voorbeeld van deze bouwstijl uit de vooroorlogse periode. Het advies van de Monumentencommissie zal worden besproken met Blokhuis B.V.

Bovenstaande is een goed voorbeeld van het functioneren van de VOL voor het verdedigen van de belangen van monumentale gebouwen en van omwonenden. Dit kan alleen als er veel mensen lid van "Oud Lisse" zijn.