Afbeelding
Foto: pr

Boom in beeld

De 'heemtuin-boom' aan de Meerlaan

Hillegom n In de serie "Boom in beeld" zet Stichting Vrienden van Oud Hillegom de schijnwerper op een van de bomen die Hillegom rijk is. Openbaar of particulier, met of zonder beschermde status, maar altijd met een verhaal.

Door Jacolien van der Valk

"Nu de boom kaal is, kun je goed zien hoe hij gesnoeid is. Hij is al tweemaal gekandelaberd, dat is een snoeivorm die het uiterlijk geeft van een kandelaar. En de eksters zijn ook weer een nest aan het maken. Vorig jaar broedden ze bij de buren, maar nu zijn ze weer hier." An Sistermans vertelt over de zomereik in haar achtertuin. Eigenlijk heeft deze boom altijd in haar tuin gestaan, ofschoon de eikel in 1960 is geplant en An en Theo Sistermans pas in 1963 in het huis aan de Meerlaan zijn komen wonen. Hoe kan dat? "Mijn vader Adriaan Schülte-Küperjans heeft in 1949 anderhalve hectare grond gekocht in wat toen nog een hele lege Elsbroekerpolder was. Aan de Elsbroekerlaan lagen twee boerderijen en dat was het dan. Daar heeft hij de heemtuin aangelegd. Mijn man kwam met een hand eikels aanzetten – volgens hem van een konings-eik – en die hebben we daar geplant om een boom uit te kweken. Toen we hier kwamen wonen, namen we een paar van die jonge eikjes mee. Deze boom groeide het mooist op en is uiteindelijk overgebleven."

De boom heeft een prachtige rechte stam, met een ingetogen kruin dankzij het kandelaberen. Zomereiken en wintereiken zijn het makkelijkst te onderscheiden als zij in het blad staan. De zomereik heeft trosjes bladeren en eikels op een steeltje, de wintereik heeft losse bladeren en het steeltje van de boomvruchten is bijna niet te zien. De zomereik komt het meest voor, maar niet vaak in een dergelijke recht opgaande stam. Dat dankt deze boom aan zijn leefruimte waardoor er veel licht op de boom valt. De werkgroep Bomen van Stichting Vrienden van Oud Hillegom heeft voor deze zomereik een boompaspoort opgemaakt met het verzoek aan de gemeente om de boom op te nemen in de beschermde bomenlijst.

De digitale versie van deze column bevat nog meer foto's van en rondom deze boom, en is te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Boom in beeld. Ook op www.dehillegommer.nl is deze column terug te lezen.


Zwemmen tijdens de feestdagen

Lisse n Tijdens de komende feestdagen is Sportcentrum De Waterkanten geopend.

Het zwembad is 2e paasdag (2 april), Hemelvaartsdag (10 mei) en 2e pinksterdag (21 mei) geopend. Tussen 09.00 - 10.00 uur is het dan mogelijk om banen te zwemmen en van 10.00-16.00 uur is er recreatief zwemmen. Ook op Goede Vrijdag (30 maart) is het bad open; dan is er van 12.00-15.30 uur recreatief zwemmen. Op deze dagen zal niet alleen de stormbaan in het water liggen, op 2e Paasdag worden er ook leuke spelletjes georganiseerd. Op 1e paasdag (1 april), Koningsdag (27 april) en 1e pinksterdag (20 mei) is het zwembad echter gesloten.