Afbeelding
Foto:

'De nieuwe manege en de Jozefkerk, zijn voor mij hoogtepunten'

Hillegom n Twee jaar geleden spraken we elkaar ook: toen was hij nét wethouder. "Hillegom voelt als een warm bad en ik ben blij met mijn portefeuille", zei hij destijds. Het badwater is nog niet afgekoeld en blij met zijn taken is hij nog steeds. Jeroen Verheijen (49), wethouder Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting, Grondzaken, Economische Zaken & Toerisme, Duurzaamheid en Milieu en Monumentenzorg, woont nog steeds met zijn gezin in Uithoorn, maar voelt zich inmiddels als een vis in het Hillegomse water.

Door Caroline Spaans

"Vlak na mijn installatie vond de volgende wethouderswissel plaats (Frits Roelfsema vertrok en Fred van Trigt nam het stokje over, Red.) Maar met z'n vijven werken we, vind ik, binnen het college heel fijn samen. We gunnen elkaar wat en ja, natuurlijk ben je het wel eens niet eens met elkaar, maar er is altijd ruimte voor rede en overleg. Ook in de debatten met de raad is er meer rust gekomen. En samen hebben we uiteindelijk maar één doel: bereiken wat goed is voor Hillegom, vanuit je eigen passie en bevlogenheid."

Toen hij wethouder werd in Hillegom was een van zijn opdrachten om vastzittende dossiers los te trekken.Terugkijkend waren er in de afgelopen twee jaar voor Verheijen twee hoogtepunten: de nieuwbouw van de manege en het behoud van de Jozefkerk.

Emotionele waarde

"Dat we dat samen voor elkaar hebben gekregen, daar ben ik echt heel trots op. Als mens heb ik daar heel veel voldoening uit gehaald. Zo'n familiebedrijf als de Hillegomse manege, dat dan eindelijk na jaren van procedures, wetgeving en vergunningen met alle paarden kan verhuizen naar de nieuwe locatie, prachtig!" Maar ook het behoud van de Jozefkerk heeft de nodige voeten in aarde gehad. Verheijen vond het heel belangrijk dat deze kerk zou blijven bestaan. In alle gesprekken die hij de afgelopen tijd gevoerd heeft, is het gesprek dat hij met de Vrienden van Oud Hillegom en de Stichting Behoud van de Jozefkerk, hem het meest bijgebleven. "Dan hoor je wat 'nieuw leven inblazen' van een gebouw met emotionele waarde voor de gemeenschap, doet met mensen. En dat vind ik mooi."

Potentie

In de kerk komen óf appartementen, óf het krijgt een zorgfunctie. "Mijn voorkeur gaat uit naar zorg. In het verleden zorgde de katholieke kerk ook voor onderwijs. Dat werd verzorgd door paters en nonnen. Je had een meisjes- en een jongensschool. Dat 'zorgen voor' is naar mijn mening een natuurlijke bestemming voor zo'n complex."
Voor de omgevingsvisie is Verheijen coördinerend portefeuillehouder. "De omgevingswet treedt in 2021 in werking en we hebben het aangedurfd om vooruit te lopen op die wet door vast met een omgevingsplan aan de slag te gaan. In samenspraak met inwoners zijn daar heel veel reacties op gekomen. Met brugklasleerlingen van het Fioretti College zijn we bijvoorbeeld een project gestart. Kijk, die inloopavonden zijn natuurlijk heel goed en nuttig, maar als we het hebben over Hillegom in 2030, dan hebben we het over de toekomst van de meisjes en jongens die nu in de brugklas zitten. Daarom is het zo belangrijk om hierin de jeugd te betrekken en ze mee te laten denken."

In een sloep langs de tulpen

Sowieso is burgerparticipatie wat Verheijen betreft, heel belangrijk. "Ik heb gemerkt dat er zoveel energie zit in de Hillegomse samenleving. En als je kijkt naar de potenties die Hillegom heeft, dan mag je dat ook verwachten. Maar... de Hillegommers mogen best wat trotser zijn op hun dorp. "Overigen zien we een mooie samenwerking tussen Hillegom marketing en ondernemers: zij starten een prachtig initiatief in de weken dat dat Keukenhof geopend is: dan kan je vanaf het Hof opstappen op een sloep die vaart langs de bollenvelden. Het is een samenwerking tussen een sloepenbedrijf en een locale horecaondernemer. Dat voegt echt iets toe aan de gemeenschap. Die Hillegommers onderling weten elkaar echt wel te vinden. Nu nog een goede samenwerking tussen ondernemers en de gemeente. Want die moet wat mij betreft echt beter. Over en weer."

Naast veel lof, krijgt hij ook kritiek. "Dat hoort erbij, anders moet je geen wethouder worden", zegt hij lachend. "Maar met de komst van social media gaat de nuance er soms uit", voegt hij toe. Hoe gaat hij daarmee om? "Praten. Altijd de dialoog zoeken. Als je ergens op tegen bent, prima. Maar laat dan ook weten waar je vóór bent. Hoe je het anders zou willen. Dan kan ik er wat mee!"

Interim-klus

Voor wat betreft de gemeenteraadsverkiezingen verwacht Verheijen geen grote uitschieters. "Ik kan dat niet onderbouwen, maar dat komt ook omdat ik niet weet wat de thema's vier jaar geleden waren. Een groei van een partij met drie, vier zetels, zie ik niet gebeuren." Zelf is hij niet verkiesbaar omdat hij niet in Hillegom woont. "Ik heb mijn wethouderschap altijd beschouwd als een interim-klus. Maar dat betekent niet dat ik geen voeling heb met Hillegom. Maar aan een interim-functie zit een kop en een staart. En na de verkiezingen kan het twee kanten op gaan: of ik ga op zoek naar een nieuwe uitdaging, of ik word gevraagd om in Hillegom te blijven. Maar laten we eerst afwachten hoe Hillegom kiest. Ik ben verbonden aan de VVD en sta en bestuur voor de idealen van deze partij. Ik kan honderd en één argumenten verzinnen waarom iemand VVD moet stemmen, maar terugkijkend op de afgelopen jaren dan heeft Hillegom een VVD gezien die er altijd was. Het zijn Hillegommers, geen pionnen uit Den Haag, waarop je altijd een beroep kan doen. We zijn ook de enige partij die al jarenlang met een keet de wijken in trekt om met bewoners te spreken wat er speelt en wat er verbeterd kan worden. Ik kan alleen maar hopen dat mensen dat zien."