Veel interesse voor het lijsttrekkersdebat in Haven4. | Foto: Arie in 't Veld
Veel interesse voor het lijsttrekkersdebat in Haven4. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Lijsttrekkers Lisse staan elkaar in debat niet naar het leven

LISSE n De dames en heren politici van Lisse hebben op enkele punten wel enige verschillen, maar op de keper beschouwd is men het over veel zaken met elkaar eens. Het slot lijsttrekkersdebat vorige week maandag was dan wel gezellig, maar niet overtuigend. En dan natuurlijk met de aantekening dat de meesten van de talloze aanwezigen in Haven4 tot de achterban van plaatselijke politieke partijen gerekend konden worden.

Door Arie in 't Veld

Onder leiding van Dennis van Wieringen, leraar op het Fioretti College, verliep de avond redelijk vlot, maar zonder dat de vonken er af spatten. Jammer. Men hoeft elkaar niet naar het leven te staan, maar degenen die niet tot de een of andere achterban behoorden wilden toch ook wel graag weten op welke partij ze zouden gaan stemmen. Die hebben nu nog een kleine dag om daarover na te denken.

Wat betreft woningbouw zei Jeanet van der Laan van D66 dat in Lisse behoefte is aan het bouwen voor jongeren zowel als ouderen. Ook dat veel mensen vanwege hun inkomen tussen wal en schip dreigen te komen en dus huurwoningen bouwen van tussen de 800 en 1200 euro huur een optie moet zijn. Kees van der Zwet zei hierover al een paar keer aangegeven te hebben dat het aantal in nieuwe bouwprojecten te realiseren sociale huurwoningen wat het CDA betreft hoger zal worden dan de 30 procent van nu. Sprekend over de sociale woningsector was er de vraag wat de politici vonden van het gegeven dat Stek wel eens leegkomende sociale huurwoningen in de verkoop zet. Oorverdovend stil bleef het, dus die vraag staat nog. Guus Mesman (PvdA) zei dat er voor woningbouw ook eens gekeken kan worden naar lege kantoorruimtes en dergelijke. De gedachte van het CDA om de nieuwe manier van het afval inzamelen nog eens onder de loep te houden en terug te draaien, stuitte op bezwaren bij de andere partijen. Ook bij het publiek trouwens, want 73 procent van de aanwezigen wilde dat het blijft zoals het is. Dat Van der Zwet aanvoerde dat de financiën van het plan op een achternamiddag zijn bedacht en er consequenties zijn in de vorm van zwerfvuil, maakte geen indruk. Wim Slootbeek van de VVD constateerde dat het systeem werkt en Jeanet van der Laan zei dat Lisse op weg is om te voldoen aan de eisen die op dit gebied aan gemeenten worden gesteld. De door Rob Veldhoven van Nieuw Lisse geopperde gedachte dat het zwerfvuil mede kan ontstaan doordat niet iedereen die in Lisse komt wonen goed is geïnformeerd, bracht het nodige aan tegengas los in de zaal.

Vrij lang werd gediscussieerd over het geld dat aan sport en cultuur wordt besteed, met als hoogtepunten Floralis inclusief de groeiende exploitatielast en de nieuw te bouwen sporthal op Ter Specke. Wat de raad al die maanden niet heeft kunnen oplossen, bleef ook maandagavond nog een probleem. De meerderheid van de aanwezigen bleek overigens dik tevreden te zijn met Floralis. Vincent Scheurwater van SGP/CU was het daarmee niet eens omdat er jaarlijks enkele tonnen bij moeten. "Een gesubsidieerde bioscoop", noemde Kees van der Zwet het. Grote kostenposten dus en volgens enkele aanwezigen staat dat haaks op de uitkomst van bezuinigingsoperatie 'Meer, minder, anders'. Andere opmerkingen vanuit de zaal waren onder andere dat de Lissesche IJsclub al jaren zelfvoorzienend is, maar wordt opgezadeld met torenhoge ozb-aanslagen. En ook dat Vereniging Oud Lisse over een paar jaar voor de complete kosten van het organiseren van Open Monumentendag staat terwijl dat nu nog wordt gesubsidieerd door de gemeente. Al met al nog problemen zat en aan de nieuwe raad is het om dat op te lossen.


Gemeente gaat rol De Meerlanden nader onderzoeken

LISSE n De gemeente gaat onderzoeken of de rol die De Meerlanden heeft in met name het werk in de openbare ruimte blijft zoals het is, of wellicht moet veranderen.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Johan van Buuren zegt hierover dat het contract dat een jaar of acht geleden met De Meerlanden is aangegaan, volgend jaar juli afloopt en het nu het moment is om te bekijken wat er nodig is om alle ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden. "Mede door de samenwerking binnen de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen zijn we minder kwetsbaar." De wethouder benadrukt dat er nog geen enkele beslissing is genomen omdat men alle mogelijkheden eerst goed tegen het licht wil houden.

Van Buuren zegt dat het vooral gaat om het werk dat in het openbare buitengebied kan plaatsvinden. Dus niet de afvalverwerking en taken als bijvoorbeeld de gladheidsbestrijding. "Want daarin is De Meerlanden erg goed en ook in een grote regio bezig, waardoor dat bedrijf als specialist sterk in de markt staat en het kostenniveau laag genoemd mag worden. Het heeft dus sowieso geen nut om te overwegen dat zelf te gaan doen." Het gaat dus onder andere om het bijhouden van het groen, onderhoud van de bebording, herstel rioolwerk, maaien en dergelijke, zoals door de Maregroep wordt gedaan. "Maar ook wat particulieren op dit gebied kunnen betekenen. Bijvoorbeeld via de projecten Adoptiegroen zoals we in Lisse al diverse hebben." Dat is het geval in onder meer de Anna Blamandreef en Ina Boudier Bakkerstraat; de Boeierhof; Grevelingstraat; Heereweg; Kastanjelaan; Klipperdijk; Mendeldreef en ook de Montbreatiastraat; Prinsessestraat; Ruishornlaan; Waterman; Wilgenlaan en Zuiderkruis. Van Buuren geeft aan dat bekeken wordt of er meer alternatieven zijn die goedkoper én beter zijn. "Dus bekijken we ook of we weer een en ander in eigen beheer moeten gaan doen, of samen met inwoners."