Afbeelding
Foto: Remco Out

CDA-minister Hugo de Jonge in Hillegom

Hillegom n Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op uitnodiging van de CDA-afdelingen Hillegom, Lisse en Teylingen vorige week dinsdag Hillegom bezocht.

Door Jos Draijer

Gesproken werd over de vergrijzing, die de komende jaren steeds sterker door gaat zetten. Er zijn straks veel minder 40-65-jarigen ten opzichte van het aantal 70-jarigen, terwijl nu met name de groep 40-65-jarige de mantelzorgers zijn. Wie gaat dan straks de mantelzorg verlenen? Ook in de professionele zorg staan we voor een uitdaging, er is nu al een tekort aan medewerkers in de zorg, hoe kunnen we met de vergrijzing dan nog zorgdragen voor voldoende personeel?Tenslotte is eenzaamheid onder ouderen een belangrijke uitdaging. Mensen worden minder mobiel, blijven langer thuis en gaan contacten missen.

De minister heeft landelijk het pact voor de ouderenzorg om de uitdagingen aan te gaan. De minister pleit voor meer omzien naar elkaar, meer dorps samenleven, ook wel 'nabuurschap genoemd'. Lokale politiek speelt hier een belangrijke rol in. Woningen, ondersteuning, zorg en een vangnet bieden wanneer het zelf niet meer lukt. Het CDA Hillegom heeft in het verkiezingsprogramma huisvesting voor senioren en voorkomen van eenzaamheid onder ouderen nadrukkelijk opgenomen.

Ook werd deze avond gesproken over de financiƫle knelpunten, bij inwoners als gevolg van eigenbijdrageregelingen en bij de gemeenten als gevolg van de decentralisaties van de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet. Landelijk is er aandacht voor deze knelpunten; daarom is er een wijziging van de eigen bijdrage Wmo in voorbereiding om die knelpunten zoveel mogelijk te ondervangen. Ook bij dit onderwerp werd het belang van een goede samenwerking tussen landelijke en lokale politiek benadrukt. De minister werd met een mooie bos Hillegomse tulpen bedankt voor zijn enthousiasmerende verhaal.

(Foto: Remco Out)


Duurzaam ondernemen wordt beloond

groen n Duurzaam ondernemen lijkt een modewoord, een trend. Trends zijn tijdelijk, maar duurzaam ondernemen is gericht op de toekomst. Ondernemers die dit hoog in het vaandel hebben staan en er daadwerkelijk naar handelen worden door de overheid gestimuleerd en beloond.

Tekst & foto: Piet van Kampen

Vorige week donderdag waren de negen genomineerde ondernemers voor de Duurzaamheidsprijs Duin- en Bollenstreek aanwezig in het gemeentehuis van Katwijk. Zij maakten kans op een plek bij de laatste vier en plaatsten zich daarmee voor de finale van 10 oktober. Veel collega-ondernemers waren bij de bijeenkomst om hen te steunen.

Gastheer Jacco Knape, wethouder van de gemeente Katwijk, heette de vele aanwezigen welkom en benadrukte in zijn openingswoord dat het belangrijk is om innovatief en duurzaam ondernemen door te geven aan de volgende generatie.

De jury heeft in de afgelopen periode 23 bedrijven beoordeeld en hiervan zijn er 9 genomineerd. De woordvoerders van deze bedrijven mochten allen een presentatie over hun bedrijf verzorgen en uiteindelijk bleven er vier bedrijven over die naar de finale op 10 oktober gaan. De aanwezigen konden na de presentaties hun stem uitbrengen voor de publieksprijs.

De genomineerden bedrijven waren zeer divers, maar bij alle waren er doorslaggevende aspecten aanwezig over duurzaamheid die tot de verkiezing bij de laatste vier leidden. Deze waren: Bollenstreek Hout (Lisse), Dutch Tulips Wodka (Katwijk), Kievit biologische groente (Katwijk) en Bloembollenbedrijf Van der Slot (Voorhout). De publieksprijs ging naar Indoorvolkstuin uit Rijnsburg.

Op de foto van links naar rechts: Hans van Dalen (presentator), Sebastiaan Bos (Kievit), Ted Wiegman (Bollenstreek Hout), Gerardo van Egmond (Indoorvolkstuin) en John van der Slot (Bloembollenbedrijf Van der Slot).

Afbeelding