Museum De Zwarte Tulp is te vinden op 't Vierkant in Lisse met als adres Heereweg 219.
Museum De Zwarte Tulp is te vinden op 't Vierkant in Lisse met als adres Heereweg 219. Foto: pr

Nog een maand naar Koster in De Zwarte Tulp

In Museum De Zwarte Tulp zijn schilderijen over de bloembollenvelden van Anton L. Koster nog te zien tot 29 april 2018. U heeft dus nog een maand de tijd om te genieten van deze expositie. Deze wisseltentoonstelling heet officieel 'Naar de bollen. Anton L. Koster, schilder van bollenvelden'.

Anton L. Koster was een kunstschilder, die in 1858 in Terneuzen werd geboren. Hij is overleden in Haarlem in 1937. Vanaf 1880 volgde Koster de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar Breitner, Verster en Isaac Israëls studiegenoten waren. Hij werd daar gevormd door Mesdag. Daar maakte hij naam door stadstekeningen van het oude Den Haag te maken.

Koster woonde na zijn huwelijk in 1890 in Haarlem, later in Heemstede. Dicht bij het centrum van Haarlem, dat toen nog een stuk kleiner was dan de huidige stad, waren vele bollenvelden. Koster was zeer onder de indruk hiervan Hij was vóór 1890 al kunstschilder, maar vanaf die tijd legde hij zich toe op het schilderen van bloemen van bollen en bollenvelden. Het werd zijn specialiteit.

Bollenvelden werden zijn specialiteit

Er zijn meer dan 150 schilderijen over bollenvelden van zijn hand bekend. Ieder voorjaar ging Koster met zijn schildersspullen op pad om schetsen van bloeiende bollen en bollenvelden te maken. Later werkte hij deze schetsen uit tot grotere schilderijen. Bollenkwekers kochten de werken van Koster als relatiegeschenk voor hun klanten, waardoor de schilderijen en krijttekeningen verspreid raakten over de gehele wereld, van Rusland tot de Verenigde Staten.

Impressionistisch

De typisch Hollandse bloembollenvelden werden door Koster op een impressionistische manier vastgelegd met kenmerkende aspecten van het bollenlandschap uit die tijd: de bollen op bedden, de vaarten, de beukenhagen, de schafthuisjes, de rietschelften, de woonhuizen en de arbeiders die op het land aan het werk zijn. Hij heeft veel van dit soort olieverfschilderijen gemaakt en verkocht. Ook maakte hij vele pentekeningen, aquarellen, etsen en gekleurde krijttekeningen van bollen en bollenvelden.

Er zijn ruim 50 werken van Koster te zien op deze wisseltentoonstelling in De Zwarte Tulp. Deze zijn voornamelijk uit particulier bezit, maar ook uit de collectie van het museum zelf. Ook het Gemeentemuseum Den Haag, het Rijksmuseum Amsterdam en het Teylers museum in Haarlem hebben werken beschikbaar gesteld. Zo zijn er twaalf bijzondere zwart-wit pentekeningen te zien van het Teylers museum, die sinds de aanschaf in 1915 door dit museum nog nooit zijn tentoongesteld.

Er is nog veel meer te zien en te lezen in een 128 pagina's dik boek, geschreven door Floor de Graaf. Het boek biedt een overzicht van Kosters belangrijkste werken en zijn betekenis voor het Nederlandse kunstleven. Alle geëxposeerde werken zijn er in afgebeeld.

Het boek is onder andere verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum De Zwarte Tulp. Het boek is ook te leen in de bibliotheek.