Oosteinderlaan plaatst kruizen tegen Duinpolderweg

Hillegom n De bewoners van de Oosteinderlaan laten via kruizen met de bedreigde dieren aan passanten de onomkeerbare schade zien van de Midden-variant van de Duinpolderweg. Deze variant loopt dwars door het natuurgebied van de Oosteinder- & de Vosse- en Weerlanerpolder.

Op de grote witte kruizen staan foto's van (beschermde) vogels en andere natuurwaarden uit de polder. Op de kruizen staat "RIP" geschilderd. Het is overigens nog niet zo ver want de voorkeursvariant gekozen door de Provincie is zuidelijker, langs de onderrand van het natuurgebied, ingetekend.

De gemeente heeft echter een zienswijze op deze voorkeursvariant ingediend en vraagt de provincies om de midden-variant te heroverwegen.

Ook de huidige voorkeursvariant van de Provincie vinden de bewoners geen goede optie, omdat deze variant onomkeerbare schade zal toerichten aan de zuidkant van de Vosse- en Weerlanerpolder.

De polders vormen gezamenlijk een belangrijk vogelgebied voor weidevogels en wintergasten.

Voor deze vogels zijn dit niet twee afzonderlijke polders maar is het één foerageer- en broedgebied.

Het doorsnijden van deze polders zal dit speciale gebied scheiden en het onmogelijk maken voor de vogels om de rust te vinden die ze nodig hebben om zich te kunnen nesten en voortplanten.

De bewoners staan er niet alleen voor, er zijn veel organisaties, politieke partijen en inwoners die zich met hen hard maken om deze polders te beschermen.

"De beslissing ligt nu bij de Provincies en wij gaan ervan uit dat zij een verstandige keuze maken.

Dit is zo'n uniek gebied", aldus de initiatiefnemers van deze actie.