Eenmalige subsidie voor Stichting SterkSaam

LISSE n De vraag van de Stichting SterkSaam aan de gemeente voor een garantiestelling is afgewezen, maar de kans is heel groot dat de Stichting wel in aanmerking komt voor een eenmalige subsidie van twee maal 12.500 euro.

Door Arie in 't Veld

Stichting SterkSaam is een kleinschalig wooninitiatief met dagbesteding in Lisse. Hier wonen en/of werken jongvolwassenen met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische achtergrond. Van de dagbesteding maken ook niet-bewoners gebruik. SterkSaam wil het bestaande woon-zorginitiatief uitbreiden met creatieve en arbeidsmatige dagbesteding in de vorm van een kookschool en een bed & breakfast om (jong)gehandicapten voor te bereiden op en toe te leiden naar de horeca.

Alhoewel de raad positief was over het initiatief van de Stichting SterkSaam, is tijdens de behandeling in de raad spijtig genoeg verwarring ontstaan over de financiële situatie van de stichting. Daarop is ambtelijk overleg gevoerd met de penningmeester van de stichting en zijn de boeken nauwgezet doorgenomen. Inmiddels is meer duidelijkheid over de financiën.

SterkSaam kampt met een tekort op de begroting als gevolg van onverwachte opstartkosten. De financiële overzichten van 2016 en 2017 laten een substantiële afname van het tekort zien van 65.000 euro in 2016 naar 25.000 euro in 2017. Voor 2018 kan SterkSaam een sluitende begroting opstellen. Dat is deels een gevolg van een verwachte toename van inkomsten als gevolg van de uitbreiding van de (arbeidsmatige) dagbesteding. SterkSaam heeft daartoe een overeenkomst gesloten met de ISD Bollenstreek en met een praktijkschool contacten gelegd voor de invulling van kookstages. In de kookschool worden jongvolwassenen met beperkingen voorbereid op en toegeleid naar functies in de horeca.

Ook verwacht SterkSaam inkomsten uit de beperkte horecafunctie van de kookschool, die toegankelijk wordt voor meer doelgroepen uit de samenleving, zoals eenzame ouderen. Tevens heeft het bestuur van de Stichting SterkSaam besloten de afschrijving aan te passen aan de normen die de gemeente zelf hanteert. In plaats van 10 jaar afschrijven op een verbouwing, worden de kosten in 25 jaar afgeschreven als zijnde de restauratie van een monument.


Kleding schenken aan Sam's voor onderwijs in crisisgebieden

Lisse n De inzamelingsactie in Lisse van Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood vindt plaats op zaterdag 14 april.

De nog bruikbare kleding (ook schoenen) kan ingeleverd worden tussen 10.00 en 12.00 uur bij de St. Agathakerk, Heereweg 277 in Lisse. Sam's Kledingactie dankt iedereen voor de kledingdonaties en voor de hulp aan het project van Mensen in Nood. De netto-opbrengst van de ingeleverde kleding komt ten goede aan het onderwijs in de crisisgebieden in de Centraal Afrikaanse Republiek. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Onderwijs en lokale partners en kent een bijzondere manier van financiering. Hierbij wordt de financiële steun afhankelijk gemaakt van de resultaten die bereikt worden. Als een school goed presteert stelt het daarmee de financiële ondersteuning veilig. Doel is het geven van goed onderwijs aan kinderen van 6 tot 14 jaar.