Lies Spruit speldde 4 april de versierselen op bij Ridder Adri de Roon. | Foto: Sven van der Vlugt
Lies Spruit speldde 4 april de versierselen op bij Ridder Adri de Roon. | Foto: Sven van der Vlugt Foto: Sven van der Vlugt

Adri de Roon geridderd bij afscheid van politiek

Lisse n De gemeente Lisse heeft afscheid genomen van Adri de Roon, jarenlang actief voor D66. Na 24 jaar in de politiek, waarvan 16 jaar als wethouder, gaat De Roon van zijn pensioen genieten.

Door Ruth Eppink

De receptie ter gelegenheid van De Roons afscheid op 4 april werd toepasselijk gehouden in Floralis, Huis van Cultuur, dat er mede dankzij de wethouder gekomen is. Burgemeester Lies Spruit memoreerde daar nadrukkelijk aan in haar speech. Ze vertelde dat ze die middag met de wethouder door het dorp was gewandeld langs kunst in de openbare ruimte, en langs tegels met bollenpoëzie, die zijn persoonlijke interesse hebben.

Sociaal domein

De Roon heeft zich altijd ingezet voor het sociale domein, waardoor Lisse op dat gebied haar tijd ver vooruit was, zei Spruit. "Zo waren we er vroeg bij met een collectieve ziektekostenverzekering voor bijstandsgerechtigden, en jij bent vanaf de oprichting de drijvende kracht van en voor de ISD Bollenstreek, een dienst die aanzien heeft bij onder meer de overheid."

Spruit noemde De Roon 'rustig, aardig, betrouwbaar'. Maar ook iemand die zich kon ergeren aan mensen die zich niet inlazen of incompetent waren. "Aan Adri's gezicht is altijd veel af te lezen", hield ze het publiek in de Mijnzaal van Floralis voor. Als geschenk van de gemeente kreeg De Roon een ingelijste associatieve kaart: 'Het Rijk van De Roon', waar zijn loopbaan op afgebeeld staat. En tot slot sprak de burgemeester: "Bovengenoemde zaken zijn méér dan je mag verwachten van een wethouder in zijn functie. Voor al deze extra's en de activiteiten in de regio, maar ook voor diverse andere vrijwillige activiteiten als bestuurder van de plaatselijke en landelijke bowlingvereniging en de hockeyvereniging Hisalis wordt Adri de Roon namens Koning Willem Alexander gedecoreerd als Ridder in De Orde van Oranje-Nassau."

Nadat hem de versierselen waren opgespeld, luisterde De Roon met plezier naar een speech van gedeputeerde Han Weber en naar een gedicht dat Jeanette Loos, oud-dorpsdichter van Lisse, voor hem geschreven had. Daarna mocht hij zelf het woord nemen. Hij noemde 'de overdreven mooie woorden van Lies, Han en Jeanette' die hem sprakeloos hadden gemaakt. De Roon blikte zelf ook kort terug op zijn 24 jaar in de Lissese politiek. Hij besloot zichtbaar geëmotioneerd dat hij nu vooral erg uitkeek naar komend najaar, dan hoopt hij voor het eerst opa te worden.