Lezing bij VOL over bommenwerpercrash De Engel

LISSE n Vereniging "Oud Lisse" nodigt leden en belangstellenden uit voor een lezing op dinsdag 17 april over de B-17 bommenwerpercrash nabij de Engel.

Door Arie in 't Veld

De lezing over de bommenwerper wordt gehouden door onderzoeker Erwin de Mooij. Op zijn initiatief werd enkele jaren gelden aan het front van de Engelbewaarderskerk een herdenkingsmonument gerealiseerd.

Op 26 september 1944 stortte nabij De Engel een Amerikaanse B-17 bommenwerper neer. Wat gebeurde er, waar kwam deze bommenwerper vandaan en wie waren de bemanningsleden? Met veel foto's wordt het verhaal verteld over deze onfortuinlijke bemanning. Daarna toont De Mooij zijn nieuwe presentatie 'Tussen hemel en aarde'. Aan de hand van kleding, voorwerpen, anekdotes en foto's staat hij stil bij de dagelijkse gevaren die bommenwerperbemanningen moesten doorstaan: vrieskou, zuurstofproblemen, luchtafweergeschut, Duitse jagers, maar ook eigen vliegtuigen in de formaties konden dodelijk zijn. De Mooij legt uit hoe die overlevingskansen vergroot werden. De bijeenkomst vindt plaats in De Vergulde Zwaan, Eerste Haven-dwarsstraat. Aanvang 20.00 uur. Niet-leden betalen 3 euro entree.