Afbeelding
Foto:

'Met 4 zetels zou mijn vader nog raadslid zijn, jammer!'

Anouk Dijkshoorn (19) is het jongste raadslid dat ooit is toegetreden tot de Hillegomse gemeenteraad. Ze werd gekozen met voorkeursstemmen en pikte daarmee de plaats van haar vader Maarten in: "Hij gunt het me zeker maar zelf vind ik het heel jammer, dat we geen vier zetels haalden: dan had ik samen met hem in de raad gezeten. Hij is in ieder geval een goede mentor voor me!"

Door Caroline Spaans

We hebben afgesproken voor 't Hof, waar ik gelijk even wat foto's maak voor bij dit interview. Anouk poseert vastberaden en vol vertrouwen voor mijn lens. Een verademing, zo'n jong raadslid, lijkt me. Niet alleen voor haar partij, Bloeiend Hillegom, maar ook voor de andere raadsleden. Andere kijk en ideeën, verse inbreng, jeugdig enthousiasme. Ik wil weten in wat voor gezin ze opgroeide en waar haar politieke interesse vandaan komt.

"Ik ben geboren in Heemstede, waar ik tot mijn 6de woonde. Daarna verhuisden we naar Hillegom. Van de tijd in Heemstede kan ik me niet zoveel meer herinneren. Hillegom is echt 'mijn' dorp. Mijn vader was altijd al politiek geïnteresseerd, mijn moeder helemaal niet. Zij werkt in de zorg; met haar kan ik, vanuit haar ervaring, weer goed praten over dat aspect in de maatschappij." Anouks' broer is onderwijsassistent.

'Ik heb geen 'last' van mijn leeftijd

Van de Jozef naar de Bernardus

Haar lagere schooltijd bracht ze door op de Jozefschool en daarna ging ze naar de Bernardus Mavo (later Fioretti College).

Haar interesse voor politiek borrelde omhoog toen in de vierde klas het onderwerp staatsinrichting aan de orde kwam tijdens de geschiedenisles.

"Andere leerlingen vonden het maar saai, maar ik vond dat reuze interessant.

Toen ook de landelijke verkiezingen eraan kwamen, ben ik meer en meer in die materie gedoken en is mijn interesse alleen maar extra aangewakkerd."

Maatschappijleer in Amsterdam

"Ik zit momenteel in mijn examenjaar van de Havo dat ik volg aan de Vavo in Haarlem (volwassenenonderwijs).

Ik hoef niet zoveel op school te zijn en kan zelf mijn studietijden een beetje inplannen en dat is, zeker nu, heel fijn.

Als ik mijn diploma haal, wil ik in Amsterdam maatschappijleer gaan studeren."

In Amsterdam op kamers, dat zit er niet in. Anouk moet als raadslid van onze gemeenteraad natuurlijk wonen Hillegom.

"Voorlopig verwacht ik dat ik de komende vier jaar als raadslid heel veel kan leren.

Ik hoop dat we met Bloeiend Hillegom nog heel veel waar kunnen maken van ons partijprogramma, zoals een overdekte wachtruimte op het station en een overkapping voor zwembad de Vossen zodat zwemmers hier zomer en winter terecht kunnen."

"Ik kijk nog niet verder, als in: een politieke loopbaan.

Dit is in ieder geval een heel mooie leerschool voor me.

In 2022 ben ik 23, ik hoop dat ik mijn studie dan heb afgerond, dat ik les kan geven als leraar maatschappijleer en dat ik door kan naar de universiteit om een studie te volgen in de antropologie/sociologie."

'Met elkaar in gesprek gaan en iets van een heel andere kant bekijken, heerlijk!'

Dit jaar heeft Anouk ook filosofielessen gevolgd en met name deze lessen triggerde haar: "Het op een heel andere manier tegen zaken aankijken, daar met elkaar over praten en daardoor weer op heel andere inzichten komen. Ik ben ook van mening dat je nieuw verworven inzichten op heel veel verschillende onderwerpen kan toepassen. Super interessant!"

Ondanks haar bescheiden en afwachtende opstelling over wat de toekomst haar zal brengen, verzamelt de intelligente 19-jarige een keur aan kennis en ideeën om haar gretige hersenen te bevredigen.

Als jongste raadslid krijgt ze wellicht wel eens te maken met kleurloze mederaadsleden en slaapverwekkende raadsvergaderingen. Is ze niet bang dat ze tijdens de komende raadsperiode gapend aan de vergadertafel zit? "Ik denk dat dat wel meevalt. Kleurloze mederaadsleden heb ik niet en je kan het niet eens zijn met mensen, of vinden dat ze niet boeiend spreken, maar ik vind dat je altijd moet kijken wat de achterliggende gedachte is en het gesprek moet aangaan."

Over het antwoord op mijn vraag of ze denkt dat ze 'last' krijgt van haar leeftijd, moet ze even nadenken. "Mmm... nee hoor. Ik denk toch dat de meesten het wel heel erg op prijs stellen dat steeds meer jonge mensen de politiek ingaan," zegt Anouk uiteindelijk. "Natuurlijk ben ik nog heel onervaren en moet nog heel veel leren in de raad, maar ik denk juist dat ik veel steun en begrip zal krijgen."

Burgerparticipatie kan nóg beter

Wat kan Hillegom mooier maken, wat hoopt ze voor haar dorp? "Ik hoop van harte dat Hillegom haar zelfstandigheid behoudt. En ook de participatie van de burgers vind ik heel belangrijk. Dat is nu al een stuk beter dan dat het was, maar het kan nóg beter, wat mij betreft. En: sport, cultuur, milieu, communicatie, zouden wel in mijn portefeuille passen als ik ooit wethouder zou worden", voegt ze toe.

Ha! Toch nog ambities in de gemeentepolitiek, constateer ik. Maar we moeten afwachten. Anouk laat verder niets los over haar toekomstdromen. "Eerst maar eens ervaring op doen", besluit ze bescheiden.