De inspectie van de fietsen vond plaats onder toeziend oog van interim-wethouder Johan van Buuren. | Foto: EA
De inspectie van de fietsen vond plaats onder toeziend oog van interim-wethouder Johan van Buuren. | Foto: EA Foto: Esther Akerboom

Fietsinspectie voor examen

Lisse n Gespannen gezichtjes, hier en daar wat grootspraak, politie en heel veel oranje hesjes op het parkeerterrein van het sportpark. Vorige week maandag werd het jaarlijkse verkeersexamen afgelegd door de groepen zeven van bijna alle basisscholen van Lisse.

Door Esther Akerboom

Onder het toeziend oog van interim-wethouder Johan van Buuren werden de fietsen door politiemedewerkers gekeurd. Hier en daar werd een bandje opgepompt en een tip gegeven, maar over het algemeen waren de fietsen goed genoeg en mochten de kinderen in de rij gaan staan, om na elkaar te vertrekken en de route van ongeveer vijf kilometer door Lisse af te leggen. En als vanouds stonden er weer veel vrijwilligers, voornamelijk ouders, langs de route om aantekeningen te maken als een kind de fout in ging.

Wennen

Van Buuren vindt het erg belangrijk om kinderen te laten wennen aan het verkeer. "Er worden heel veel kinderen met de auto naar de basisschool gebracht, zo raken ze helemaal niet gewend aan het verkeer. Als ze naar de middelbare school gaan, moeten ze opeens zelf fietsen. Het is daarom erg belangrijk om goed voorbereid te zijn."

Dit is ook de mening van Wanda van der Wolf, medewerker verkeer van de gemeente Lisse. Zij is erg te spreken over het lespakket 'School op Seef' voor basisscholieren in Zuid-Holland. Op bijna alle basisscholen van Lisse wordt dit gebruikt. "Het percentage ongelukken met kinderen die naar de middelbare school gaan is stijgende en dat willen we natuurlijk niet. Kinderen fietsen vaak alleen spelenderwijs en leren niet met het verkeer om te gaan. Sinds School op Seef er is, merken we wel dat ouders zich eerder opgeven om te helpen bij het verkeersexamen. Zij zien ook wel hoe belangrijk het is om met het verkeer om te kunnen gaan en de verkeersregels te kennen."


Muziektheatervoorstelling in Floralis: Vive Piaf

Lisse n In de serie 'De laatste dinsdag' is 24 april om 15.00 uur bij Floralis de matineevoorstelling Vive Piaf te zien.

Hierin vertolken Nadja Filtzer en haar pianist Leo Bouwmeester (uit Lisse) het grootse en meeslepende levensverhaal van de straatmus die uitgroeide tot grande dame van het Franse chanson. Een muzikale reis van de Parijse bordelen tot uitverkochte concertzalen met hooggeëerd publiek. Van Piafs grote en onmogelijke liefde voor de getrouwde bokser Marcel Cerdan tot het huwelijk met de twintig jaar jongere zanger Theo Sarapo. Entree: 12 euro (incl koffie bij ontvangst). Er is geen pauze en men heeft vrije stoelkeuze. Locatie: Floralisplein 69.