Verordening jeugdhulp wordt gewijzigd

LISSE n De Jeugdwet, die 1 januari 2015 in werking trad, legt de verantwoordelijkheid voor passende jeugdhulp bij gemeenten.

Door Arie in 't Veld

Met deze nieuwe wet kregen de gemeenten nieuwe taken op het gebied van jeugdhulp. De plaatselijke regelgeving hierover in de vorm van de verordening en het besluit nadere regels zijn in dezelfde periode in werking getreden. Op enkele punten is actualisering van de tekst nodig vanwege nieuwe wetgeving. Met name een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft ertoe geleid dat de bepalingen voor het vastleggen van de hoogte van het persoonsgebonden budget (pgb) opgenomen dienen te worden in de verordening in plaats van in de nadere regels. Zowel de verordening als de nadere regels moeten worden aangepast.

Omdat deze wijziging voortvloeit vanuit de uitspraak van de CRvB is het niet noodzakelijk om het gewijzigde artikel ter inspraak voor te leggen. De Wmo/Jeugd adviesraad zal het wijzigingsartikel en de nadere regels ter kennisname ontvangen, en wordt gevraagd advies uit te brengen over de nadere regels, de daaruit voortvloeiende handreiking voor de Jeugd- en Gezinsteams en folder voor ouders en jongeren over pgb. Bekendmaking verloopt via de website van de gemeente na vaststelling door de raad. Het besluit over de nadere regels wordt bekendgemaakt na vaststelling door het college. Het raadsbesluit wordt gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl. De hoogte van de tarieven pgb en de vaststelling worden, met uitzondering van het niet-professioneel kortdurend verblijf, niet gewijzigd ten opzichte van de voorgaande nadere regels.