Afbeelding
Foto:

Expositie: Greppels graven

Hillegom n Kunstenaar Peter Nieuwendijk staat zondag 6 mei stil bij de Tweede Wereldoorlog met zijn materieschilderijen en daarbij passende gedichten. Om 14.00 uur houdt de kunstenaar een korte lezing over poëzie, de schilderijen en de totstandkoming van de gedichten.

Een paar jaar geleden verscheen zijn derde gedichtenbundel met de titel "Greppels graven voor de duivel". Meer dan twintig jaar werkte hij aan deze bundel met 58 gedichten over de Tweede Wereldoorlog. Het gaat allemaal over de vermisten, de achterblijvers, de kinderen van de slachtoffers, de vernietigingskampenkampen. "De schuldvraag en hoe mensen daarnaar handelen tijdens en na de oorlog, heeft mij altijd geïntrigeerd." Poëzie over liefde, leed en twijfels. Hij sprak met overlevenden, reisde door Europa en bezocht een aantal vernietigingskampen. Met een terugblik vanuit nu ontstonden de gedichten met een licht ironische ondertoon. Joodse humor is hem niet vreemd en loopt als een rode draad door zijn eenvoudig leesbare poëzie. Er mag ontroering zijn, maar er mag ook gelachen worden:

Een dagje Auschwitz

Na een bezoek

Aan de schaduwen van toen

Bestelden we op het terras

Een glas mineraalwater

De ober vroeg:

"Mit, oder ohne Gaz?"

Nieuwendijk, zelf katholiek opgevoed is een nazaat van Joodse families. De expositie is te zien van 6 mei tot en met 26 mei bij Galerie / Kunstuitleen Bollenstreek, Satellietbaan 14C. Meer informatie over de collectie, kunst lenen of openingstijden is te vinden op: www.kunstuitleenbollenstreek.nl.


Mama Café: ga lekker buitenspelen!

Hillegom n Het Mama Café is dé ontmoetingsplek in Hillegom voor moeders met jonge kinderen.

Iedere eerste dinsdag van de maand van 10.00 uur tot 12.00 uur kunnen moeders in de bibliotheek aan de Sportlaan met elkaar in gesprek, handige opvoedtips uitwisselen en elkaar steunen. Maandelijks wordt er een thema 'in het zonnetje gezet'.

Een spelletje doen op de tablet? Dat is leuk, maar buitenspelen is nog veel leuker! Nu de temperatuur omhoog gaat en het 's avonds langer licht blijft, zijn er des te meer redenen om eens lekker naar buiten te gaan.

Zo helpt buitenspelen kinderen om hun energie kwijt te kunnen en het is goed voor de motorische ontwikkeling.

Aan het Mama Café zijn geen kosten verbonden; aanmelden is niet nodig.