Afbeelding
Foto: Caroline Spaans

Hillegommers kunnen tevreden zijn!

In een recordtijd is het coalitieakkoord tot stand gekomen en zijn de vier wethouders unaniem gekozen door de gemeenteraad. Kijk, dat is nog eens vertrouwen uitspreken in politieke bestuurders en bereidheid tot samenwerkingsbereid tonen.

De geest van het nieuwe coalitieakkoord 'Samen bereiken we meer' wordt gedeeld in de hele raad, inclusief de 'oppositie'. In zo'n politiek klimaat van verantwoordelijkheid en samenwerking kunnen politieke discussies, ook wanneer die hoog oplopen, tegen een stootje. Dat is goed, want dan wordt het politieke debat meer zakelijk en inhoudelijk van aard, naar een hoger niveau getild, zonder kinnesinne of gekissebis. Zodoende ontstaat er ruimte voor het denken in termen van oplossingen en mogelijkheden in plaats van problemen en tegenstellingen. Ofwel, een bestuurscultuur van 'ja, mits' en niet 'nee, tenzij'. Een voorteken van een goede bestuurscultuur in de nieuwe gemeenteraad van Hillegom.

De burgers in Hillegom kunnen er tevreden over zijn, want een goede bestuurscultuur is nogal eens ver te zoeken in talloze gemeenteraden. Met als gevolg een miserabel niveau van besturen. Hillegom staat er dus goed op. Het dorp is veel mooier geworden. De financiƫle positie is zeer gezond, zelfs comfortabel met een reserve van 50 miljoen, en er is uitzicht op toenemende rijksbijdragen.

Ware verbinder

Er is veel geld voor de realisering van verkiezingsbeloften. Maar wie zijn die partijen en personen die de verkiezingsbeloften moeten gaan waarmaken in de komende periode? Wel, om te beginnen met de burgemeester Arie van Erk. In de drie jaar dat hij bij ons is heeft hij zich een ware verbinder getoond, een scherp waarnemer ook, en iemand die heel toegankelijk is. Heel veel bereikt in de 'stille' portefeuille van veiligheid, handhaving en openbare orde.

Dan de vier wethouders van BBH en CDA. Anne de Jong en Fred van Trigt hebben in de vorige periode laten zien goede bestuurders te zijn. De burgers hebben dat ook beloond bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. De twee nieuwe wethouders Jan van Rijn (BBH) en Karin Hoekstra (CDA) hebben zich als raadslid positief onderscheiden. Zij zijn beloftevolle wethouders.

Dan de fractievoorzitters met hun raadsleden. GroenLinks met Dick van Egmond, een serieus en bewogen raadslid. Als hij zijn rol als activist en raadslid wat beter uit elkaar kan houden, kan hij nog beter worden. D66 met Sander Boschma, een scherpe en creatieve geest die nu nog meer kan laten zien wat hij kan. Bloeiend Hillegom met Ria Heemskerk, een nuchter, maar zeer betrokken raadslid die heel goed weet hoe de hazen lopen, met een scherp oog voor betekenisvolle details. VVD met Aleid Ringelberg, rustig en verstandig, maar zal ook haar handen vol hebben om de VVD in Hillegom weer op de rails te krijgen. Het CDA met Kees Langeveld, nieuwkomer als fractievoorzitter. Intelligent en welbespraakt, maar zal in zijn rol moeten groeien. En de BBH met Frank Evers, de pater familias van de bruisende BBH-familie met een mix van jong talent en ervaring. Hillegommers kunnen tevreden zijn met de nieuwe raad en het nieuwe college.

Maar pas op volksvertegenwoordigers en bestuurders: vertrouwen komt te voet en gaat te paard!