Doof Kind bij Filmhuis Lisse

Lisse n Doof Kind is een ontroerend portret van Tobias, de zoon van regisseur Alex de Ronde, die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt.

Deze film draait dinsdag 15 mei in Floralis. Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Communicatie met de horende wereld is moeizaam, maar Tobias' verblijf op Gallaudet University in Washington D.C. – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan. De film laat zien hoe een handicap zomaar in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet die twee werelden slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. De onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen: van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus. De film begint om 20.00 uur, kassa open om 19.30 uur. Losse kaartjes: 7 euro, leden betalen op vertoon van hun lidmaatschapspas 6 euro. Let op: alleen contant, pinnen is niet mogelijk. Reserveren van stoelen is ook niet mogelijk.


Raad moet rol pakken

Lissen Er is landelijk veel belangstelling voor burgerparticipatie. Inwoners mogen in veel gemeenten steeds vaker meepraten en -beslissen. De rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout onderzocht hoe de gemeente omgaat met burgerparticipatie en hoe het beter kan.

De gemeente is systematisch bezig met burgerparticipatie en heeft op dat gebied al veel gedaan en bereikt. De commissie constateert dat er binnen de gemeentelijke organisatie veel aandacht is voor leren en interne evaluatie van participatietrajecten. Jaarlijks ontvangt de raad van het college een uitgebreide rapportage over participatie. De commissie mist in deze rapportage een prioritering in de veelheid van lessen. Nog niet duidelijk is wat het ambitieniveau van de raad is en welke rol de raad voor zichzelf ziet bij burgerparticipatie. De vraag die bij de raad voorligt is hoe je als raad zorgt voor ruimte en flexibiliteit bij participatie en hoe de raad daarbij toch grip houdt op wat er gebeurt. De commissie vindt dat college en raad gerichter moeten gaan leren van de participatie trajecten. Daarnaast roept de rekenkamercommissie de raad op om een minder afwachtende houding aan te nemen en niet alleen op de inhoud, maar ook op het proces te sturen. De raad dient in het kader van het democratisch gehalte van het proces vooraf, tijdens en achteraf vinger aan de pols te houden in de interactie.

Het rapport van de rekenkamercommissie met als titel Help, een burger! wordt 16 mei besproken in de commissievergadering Maatschappij en Financiën te Lisse. Het rapport staat op://www.rekenkamercommissie-hln.nl .