Burgemeester Lies Spruit onthulde de plaquette van het Hofje van Six. | Foto: Arie in 't Veld
Burgemeester Lies Spruit onthulde de plaquette van het Hofje van Six. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Hofje van Six heropend

LISSE n Door het onthullen van een herdenkingsplaquette en de huisnummers, heeft burgemeester Lies Spruit zaterdag 26 mei het totaal gerenoveerde Hofje van Six in de Kanaalstraat heropend.

Door Arie in 't Veld

De burgemeester sprak daarbij haar respect uit voor de ongeveer dertig vrijwilligers die maandenlang in de weer zijn geweest met slopen, bouwen en onder andere ook de tuinrenovatie. Met een prachtig resultaat.

Al met al een grote winst, want indertijd stond het Hofje op de nominatie om gesloopt te worden. Nadat een deel was vervangen door een nieuw pand werd het nog spannender, want het ensemble bestond niet meer.

Renoveren

Desalniettemin heeft eigenaar de Diaconie van de Nederlands Hervormde Kerk besloten het Hofje niet te verkopen, maar te renoveren. De uit de 18e eeuw stammende huisjes, door burgemeester van Amsterdam Pieter Six aan de diaconie geschonken, zijn daardoor volledig in ere hersteld en worden inmiddels ook al weer bewoond. Overigens andere bewoners dan toentertijd, want de kerk zette de huisjes vooral in voor de armenzorg. Dus voor mensen met grote problemen.

Volgens Benno Kooij, de voorzitter van de kerkenraad is men heel ver gegaan met de renovatie. "Eigenlijk stonden alleen nog de muren overeind."

Actie voeren

Erg blij met het resultaat is ook Mien Dol (84) die aan de Kanaalstraatzijde van het hofje woont en indertijd fel actie voerde om de woningen te behouden. Ze haalde 800 handtekeningen op die het behouden van het Hofje ondersteunden. Daarnaast ging bijvoorbeeld ook de Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse (VOL) door roeien en ruiten om het behouden van de huisjes te bewerkstelligen. Dat is dus gelukt, met uiteindelijk een resultaat waarop iedereen trots kan zijn. De gedenkplaat waarop is vermeld dat het Hofje in 1741 werd gesticht, herbouwd in 1883 en werd onderworpen aan groot onderhoud vanaf 2017, hangt nu trots aan de Kanaalstraatzijde van het Hofje ten teken van een prachtig bereikt resultaat, dankzij de inzet van vele vrijwilligers.