Rechtspositie buitengewoon ambtenaar BS wordt bijgesteld

LISSE - De Rechtspositieregeling buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in Lisse wordt bijgesteld. Dit is noodzakelijk omdat de bestaande ambtenaren van de burgerlijke stand inmiddels bij alle drie de HLT-gemeenten zijn aangesteld.

Door Arie in 't Veld

Bij een aanstelling als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand bij alle drie de HLT-gemeenten hoort ook een gelijke rechtspositie. Om dit te kunnen realiseren moet een harmonisatie van de rechtspositie plaatsvinden. De rechtspositie van de HLT-gemeenten zijn met elkaar vergeleken. Daarbij is gezocht naar de belangrijkste gemeenschappelijke deler.

Dit heeft vervolgens geleid tot een salaris per afgesloten huwelijk van 4 uur voor doordeweekse huwelijken en 6 uur voor huwelijken in het weekend. Voor zover te overzien is, heeft dit geen negatieve gevolgen voor de bestaande buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand.

Vervolgens is het gerechtvaardigd een reiskostenvergoeding standplaats - huwelijkslocatie toe te kennen gebaseerd op € 0,19 per kilometer. Dit is de maximale onbelaste vergoeding die volgens de belastingwetgeving kan worden toegekend. De buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand moeten immers vaak verder reizen vanwege de uitbreiding van de aanstelling en daarmee de uitbreiding van de huwelijkslocaties. De bestaande rechtspositieregelingen van de HLT-gemeenten moeten als gevolg hiervan worden aangepast.

Het college van B en W meldt hierover tenslotte dat er zijn nauwelijks tot geen kosten aan het voorstel zijn verbonden. Eventuele meerkosten worden doorberekend in de huwelijksleges.