Project Geestwater lijkt op gang te komen

LISSE n Het lijkt er alleszins op dat na jaren van aftasten en afwachten er werk gemaakt kan worden van woningbouw in het gebied Geestwater. Dat blijkt uit het projectenboek dat in de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur door gemeentelijk projectleider Van Straaten werd gepresenteerd. Het projectenboek is een halfjaarlijkse presentatie van de grote projecten. Van Trompenburg nabij Rustoord werd overigens nog niets gepresenteerd omdat Eigen Haard bezig is de gronden te verkopen en pas daarna aan bouwactiviteiten kan worden gedacht.

Door Arie in 't Veld

Wel wist de projectleider het nodige te melden over het project Geestwater en Dever Zuid in het zuiden van de Poelpolder, ongeveer hoek Ruishornlaan/Tweede Poellaan en tot aan de Ringsloot. De projectleider zei dat de raad spoedig de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek onder ogen krijgt en dat daarna de contracten kunnen worden getekend met woningcorporatie Stek en ontwikkelaar Amvest die actief is op het gebied van het ontwikkelen van huurwoningen in de vrije sector. In totaal kunnen in Geestwater ongeveer 300 woningen worden gebouwd en ook ongeveer honderd in Dever-Zuid. Van Straaten wees er tijdens de presentatie op dat het project behoorlijk in de papieren kan lopen omdat er op veengrond wordt gebouwd en er daardoor grond aangebracht moet worden. Guus Mesman van de PvdA vroeg hoe het nu zit met het bouwen onder de geluidsnormen van Schiphol. Eerder werd bekend dat er woningen kunnen worden gebouwd, mits de bewoners een verklaring ondertekenen dat ze niet over vliegtuigoverlast gaan klagen. "Was het maar zo", aldus Van Straaten. "Dat is nog niet echt duidelijk, maar wel wordt vastgelegd dat alle kopers zich bewust moeten zijn van de overvliegende vliegtuigen. Doch bouwen elders in het gebied is er niet bij." Hij zei ook dat het plan voor 2027 gerealiseerd moet zijn, omdat anders de provincie de stekker uit de mogelijkheden trekt en dus de bouwmogelijkheden schrapt.

Ook aan de orde kwam het feit dat aan de westzijde van het gebied een flink stuk grond vrijkomt waar vanwege de geluidsnormen van overvliegende vliegtuigen niet gebouwd mag worden. Daar ontstaat ruimte voor het aanleggen van een park. "Lisse heeft geen park", aldus de projectleider die kennelijk nooit iets verder in de Poelpolder heeft gekeken naar het Mondriaanpark. Hoe het ook zij, om iets dergelijks te kunnen bewerkstelligen is overleg en overeenstemming nodig met de ISG-gemeenten vanwege de Structuurvisie Greenport en zullen wellicht gronden moeten worden gecompenseerd.