Afbeelding
Foto: Remco Out

Sport en politiek

Nog maar drie maanden geleden werden de Olympische Winter Spelen gehouden in Pyeongchang, Zuid Korea. Daar gebeurde iets bijzonders dat minder met sport maar meer met politiek te maken had.

De zus van de Noord Koreaans leider Kim Jong-un was opzichtig aanwezig bij de Spelen. Beelden daarvan gingen de hele wereld over en leidde tot allerlei speculaties. Over het ontdooien van de ijzige politieke Noord - Zuid relatie in Korea, het begin van een nieuw tijdperk van vrede en verbroedering tussen Noord en Zuid Korea. Maar, er gebeurde meer: de afzonderlijke ijshockeyteams bij de dames van Noord en Zuid Korea trokken zicht terug en deden opeens mee als één gezamenlijk Koreaans team aan dit Olympisch toernooi. De voorzitter van het Internationaal Comité, Thomas Bach, speelde het spel mee en presenteerde zich als de vredesduif van dat moment. De oprichter van de internationale Olympische Spelen, de Fransman Pierre de Coubertin (rond 1890) zou zich in zijn graf van plezier omgedraaid kunnen hebben. De kerngedachte van de Olympische Spelen die hem toen voor ogen stond was immers sporters samenbrengen en daarmee vrede en verbroedering tussen volkeren te bevorderen. Van dat laatste is begin vorige eeuw niet veel terechtgekomen door het uitbreken van de verschrikkelijke Eerste Wereldoorlog '1914 – 1918'. Overigens, ruim 20 jaar later nog eens over gedaan als Tweede Wereldoorlog '1940 - 1945'.

Maar nu, februari 2018 in Korea, zouden de Olympische Spelen dan toch de hoopvolle 'game changer' kunnen zijn voor de politieke verbroedering tussen Noord en Zuid Korea zoals de Coubertin zich dat voorstelde? We gaan het zien, de tijd zal het leren.

Elders in de wereld, in Rusland om precies te zijn, werd vorige week hoop op vertrouwen en samenwerking de grond in geboord: de ramp met de MH 17.

Op basis van het grondig en overtuigend rapport van het internationaal samengestelde Joint Investigation Team (JIT) heeft de Nederlandse regering Rusland, vanwege haar bewezen betrokkenheid, aansprakelijk gesteld voor de gevolgen voor de nabestaanden van de dood van bijna 300 onschuldige mensen. Rusland ontkent echter glashard en werkt niet mee. Hopelijk kan Nederland als tijdelijk voorzitter van de VN Veiligheidsraad zijn invloed aanwenden om Rusland tot de orde te roepen en de waarheid boven tafel krijgen.

Maar ondertussen, over drie weken begint het WK Voetbal 2018 in Rusland. Poetin zal ongetwijfeld prominent aanwezig zijn. Hij zal tevreden zijn dat die lastige Nederlanders niet aanwezig zijn omdat ze zichzelf hebben uitgeschakeld voor dat WK voetbal toernooi. Maar goed ook zou je denken want in Rusland kun je nu maar even beter niet zijn. Maar toch, we hadden er ook wel kunnen staan om Rusland verpletterend te verslaan in de finale met 17 – 0. De Russen op de knieën gekregen en de waarheid over de MH 17 eruit gekregen. Ten overstaan van de hele wereld nog wel.

Sport en politiek een licht ontvlambare combinatie want ze spelen met emoties van het volk. Helaas niet alleen vriendelijke maar ook vijandige emoties. Licht ontvlambaar dus, zeker wanneer de internationale spelregels niet worden gerespecteerd.