Vlnr: Magda Guicherit, Ad van Zelst, Marco van der Lingen, Kaseh Oomen. Gerard Boon en Jan van Grimbergen.
Vlnr: Magda Guicherit, Ad van Zelst, Marco van der Lingen, Kaseh Oomen. Gerard Boon en Jan van Grimbergen. Foto: pr

Lisse heeft een nieuw fonds voor versterken van saamhorigheid

LISSE n Sinds vorige week is Lisse een fonds rijker dat als doelstelling heeft om burgerinitiatieven die de samenleving nog leuker maken, financieel te ondersteunen. Dat is de Stichting Lokaal Fonds van Lisse, die vorige week dinsdag van start ging met het ondertekenen van de betreffende papieren door de drie wethouders en Ad van Zelst als voorzitter van de nieuwe stichting.

Door Arie in 't Veld

Bij de introductie zei Van Zelst dat er wordt ingezet op een treetje hoger in de participatie van de overheid. "De nieuwe stichting gaat een brug vormen tussen de burgers en fondsen die over geld beschikken. De afstand tussen burger en overheid wordt hierdoor verkleind. De aanleiding tot het in het leven roepen van de stichting was het grote project Poelpolder 50 jaar. Deze organisatie hield uiteindelijk geld over en dus rees de vraag wat daarmee gedaan kon worden. Het bestuur van die organisatie wilde het geld wel doorgeven, mits daar goede doelen mee werden gediend die de saamhorigheid versterken. De bijdrage van de Poelpolder stichting bedroeg 5000 euro en kan onder andere worden ingezet voor burgerinitiatieven in de Poelpolder.

Fonds is er dankzij Poelpolder 50 jaar

Daarnaast stelde de gemeente Lisse 10.000 euro beschikbaar en hopen we dat dit in elk geval de komende drie jaar ook het geval zal zijn. Fonds 1818 verstrekte 3000 euro, met name om de website op te starten. Maar we hopen op den duur uiteraard nog meer fondsen aan te kunnen boren, om de positie van de stichting te versterken zodat we veel kunnen bereiken."

Van Zelst vertelde verder dat lokale groepen van drie of meer personen een beroep op het fonds kunnen doen om bepaalde initiatieven te ontplooien. "Maar dan wel om de kwaliteit van de samenleving te verbeteren en de saamhorigheid te versterken." Van Zelst zei dat men uiteraard meer geldbronnen hoopt aan te boren en de stichting eigenlijk snel geld wil uitgeven om initiatieven te ondersteunen. "Het aanvragen kan via de website, met vermelding van het hoe en waarom."

Wethouder Jeanet van der Laan zei dinsdag het een geweldig initiatief te vinden en hoopt dat het met de aanvragen storm gaat lopen. Wethouder Jolanda Langeveld zei uit te kijken naar de creativiteit die Lissers aan de dag zullen leggen om voor een bijdrage in aanmerking te komen en wethouder Kees van der Zwet gaf aan dat het erom gaat zaken te organiseren die niet direct overheidsgebonden zijn. Criteria en aanvraagformulier staan op www.stichtinglokaalfondslisse.nl.