Werkzaamheden in de Rooversbroekpolder aan de elektriciteitsmasten. | Foto: Arie in 't Veld
Werkzaamheden in de Rooversbroekpolder aan de elektriciteitsmasten. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Energiek werken op hoog niveau

LISSE n Als voorbijgangers het treffen, kunnen ze in de Rooversbroekpolder vakmensen op grote hoogte in de elektriciteitsmasten aan het werk zien. In november zijn Liandon en aannemer Goossen Te Pas Bouw in opdracht van TenneT gestart met de (voorbereidende) werkzaamheden om de fundaties en de masten tussen Lisse en Sassenheim te verstevigen. Ook worden de geleiders (stroomdraden) vervangen.

Door Arie in 't Veld

Annemarie Slingenberg- Koch van TenneT communicatie zegt hierover dat het aanpassen van de bestaande 150 kV- hoogspanningsverbinding tussen hoogspanningsstation Sassenheim en het opstijgpunt Turfspoor nodig is om de transportcapaciteit te vergroten en de leveringszekerheid in de toekomst te kunnen waarborgen. "De werkzaamheden maken deel uit van het project Randstad 380 kV, waar TenneT bezig is met de aanleg van een nieuwe 380 kV-verbinding tussen Beverwijk en Bleiswijk en het aanpassen van de bestaande 150 kV-verbindingen. De bestaande bovengrondse 150 kV-verbinding vanuit Sassenheim gaat dan vanaf Turfspoor (opstijgpunt 38) ondergronds door naar mast 181 gelegen aan de N207."

Uiteindelijk worden de geleiders (stroomdraden) vervangen in de masten. Met de bestaande geleider wordt een lierdraad omhoog gehaald die vervolgens de nieuwe geleider in de hoogte trekt. Zoals de planning er nu uitziet zijn de werkzaamheden in de tweede helft van 2018 afgerond. De planning is echter altijd ook afhankelijk van invloeden van buitenaf en kan wellicht nog op detail wijzigen. Meer informatie over het project is ook te vinden op Facebook: facebook.com/RandstadNoordring.

"Deze weken is aannemer Goossen Te Pas Bouw aan het werk bij de masten 35-37 in Lisse. Nadat de bestaande fundamenten zijn ontgraven, wordt een werkvloer gestort, het huidige beton gedeeltelijk weggehakt en opgeruwd. Hierna wordt een vergroting van het huidige fundament ondergronds aangebracht en wordt bovengronds het betonnen fundament verdikt. Rondom deze werkzaamheden worden aanvullende verzwaringen van het staal in de masten uitgevoerd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van hoogwerkers," aldus de voorlichtster. Overigens worden de masten vanuit Lisserbroek naar Sassenheim niet vervangen door de nieuwe grote masten die nu in Haarlemmermeer richting Beinsdorp staan. In onze regio blijven het dus dezelfde masten met enkele aanpassingen. Veel inwoners van Lisserbroek kijken echter wel uit naar de ontmanteling van de oude masten langs de Lisserbroekerweg (kleine foto) en de Magnoliastraat, beide gesitueerd zeer dicht bij de woonwijk. De geleidingsdraden zijn al grotendeels weg, nu de masten zelf nog.


Afbeelding