Illegale paardenbak mag blijven

Lisse n De gemeente wil meewerken aan het legaliseren van een illegale paardenbak en enkele opstallen aan de Achterweg-zuid 59. De paardenbak staat er al tientallen jaren.

Op 1 maart 2015 ontving de gemeente een verzoek tot handhaving van een direct omwonende van het perceel aan de Achterweg-zuid 59. De indiener van dit handhavingsverzoek maakt zich zorgen over eventuele aansprakelijkheid als een ruiter van zijn paard valt door geluiden (van landbouwvoertuigen) veroorzaakt door indiener. Gebleken is dat de paardenbak en enkele opstallen en het gebruik van de loods voor mestopslag en drie ligboxen in strijd zijn met het bestemmingsplan 'Landelijk gebied 2012'. Op het verzoek tot handhaving is op 14 december 2017 positief beslist.

Tussen het moment van indienen van het verzoek tot handhaving en het uiteindelijke besluit zit ruim 2,5 jaar. Reden hiervoor is de complexe situatie. De paardenbak is al lange tijd aanwezig, en altijd in strijd geweest met het bestemmingsplan. Daar komt bij dat de bestemming in 2002 'spontaan' is gewijzigd naar bollengrond. Dat maakt de situatie lastig, omdat bollengrond een hoge mate van bescherming kent vanuit de regio en vanuit de provincie.

De paardenbak is er al bijna 40 jaar en er is nooit tegen opgetreden

Gesprekken met zowel de eigenaar als de verzoeker tot handhaving hebben helaas niet geleid tot consensus. Gevolg van het positieve besluit op het verzoek tot handhaving is dat de eigenaar tot 30 mei 2018 de tijd kreeg om de illegale situatie te verwijderen op last van een dwangsom. Als hij voor die datum een ontvankelijke vergunningaanvraag indiende, dan kon van handhaving worden afgezien indien de vergunningaanvraag tot een positief onherroepelijk besluit leidt. En dat heeft de eigenaar dus gedaan.

De gemeente wil nu meewerken aan de legalisatie om meerdere redenen. Allereerst is de illegale situatie al bijna 40 jaar aanwezig. Bijzonder dat dit nooit is opgemerkt of gemeld en er nooit tegen opgetreden is. Wat betreft de bollengrond: compensatie hiervoor blijkt hier niet aan de orde. Verder voorkomt de procedure dat er uitbreidingen of andere ontwikkelingen mogelijk worden. De bak mag legaal worden, mits de eigenaar er hobbymatig gebruik van blijft maken.

Het neemt niet weg dat de zorgen over aansprakelijkheid van de indiener blijven bestaan. Door de situatie landschappelijk goed in te passen en een grotere groene buffer te creƫren tussen de bollengrond en de paardenbak wordt een deel van het risico weggenomen, stelt de gemeente.