Afbeelding
Foto: ac

Van Polderhoenkippen en Blaarkopkoeien tot biologisch brood en -zuivel

HILLEGOM n Boerderijwinkel Elsbroekerwei is ruim drie weken geleden officieel geopend. Deze winkel is gevestigd in de stal van boerderij Helena's Hoeve aan de Leidsestraat 189. Sinds de opening hebben volgens eigenaar Elbert Zeestraten, een groot aantal belangstellenden de weg naar de winkel gevonden. "We zijn overstroomd met positieve en enthousiaste reacties en daar zijn we allemaal erg trots op. Heel bijzonder is dat Helena's Hoeve zo'n 500 jaar geleden al van mijn voorouders was. Daarna was het van een andere boer. Nu hebben we de boerderij weer terug."

Tekst en foto: Annemiek Cornelissen

Zeestraten woont samen met zijn partner Eelco in Helena's Hoeve. Boerderijwinkel Elsbroekerwei is eigenlijk zijn kindje. "Daar ontkom je niet aan. Ik ben er iedere dag, het is mijn passie geworden."

De winkel heeft al een goede naam opgebouwd in de wijde omtrek. In 2012 ging de boerderijwinkel van start in de wagenschuur van Hoeve Elswoud. Tot nu toe was de winkel twee dagen per week open en dat is nu vijf dagen per week geworden. De nieuwe winkel is vijf keer zo groot en heeft ongeveer 200 m2 verkoopruimte, waar klanten terecht kunnen voor een breed assortiment biologische producten, natuur- en streekproducten. "We voorzien in de behoefte van mensen die van biologische producten houden en bieden hen een prachtige plek, waar we de mooie producten te koop aanbieden, waar met ziel en zaligheid aan is gewerkt door mensen die daar hart voor hebben."

Volgens Zeestraten is de belangstelling van de klanten heel divers. "De een komt voor de zuivel, de ander voor een brood, maar er gaan ook mensen weg met een kar vol vlees. Ons assortiment is groot en breed. Zo hebben we iedere ochtend vers biologisch brood vers, maar ook speciaal brood op bestelling, zoals glutenvrij en koolhydraat-arm".

Op de groente- en fruitafdeling zijn producten te vinden die niet overal te verkrijgen zijn. Zoals raapsteeltjes, paksoi en koolrabi. Verder heeft Elsbroekerwei het beroemde Hillegomse biologische vlees van de Blaarkopkoe, aangevuld door Nederlands rundvlees. Ook is in de winkel biologisch kippenvlees van de Polderkoenkip te koop. "Dat is een langzaam groeiend kippenras, dat in principe buiten los loopt en mag opgroeien."

Dan is er het Livar varkensvlees, van een Limburgs varken. "Ook dit varken mag zogezegd buitenspelen. Het is kwalitatief heel goed vlees". De familie Zeestraten heeft Helena's Hoeve in 2015 gekocht met het doel er een mooie grote winkel van te maken. Dat is prima gelukt.

Er is een nieuwe, goed in het oog springende inrit vanaf de Leidsestraat gemaakt en naast de boerderij is voldoende parkeerruimte.

Boerderijwinkel Elsbroekerwei is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Het bedrijf is toegankelijk voor invaliden. | Foto: Elbert Zeestraten in de boerderijwinkel.


De Paraplu organiseert bezoek aan Meerlanden

Lisse n In het kader van het zomerprogramma van De Paraplu is er maandag 18 juni een bezoek aan de Meerlanden, Aarbergerweg 41 te Rijsenhout. Deelnemers worden daar van 09.30 uur tot 11.00 uur verwacht.

Afvalscheiding is de laatste tijd een veelbesproken item. Daarom willen we dit jaar kijken wat er met ons afval gebeurt. Bij Meerlanden krijgt men een excursie op de milieustraat. Dan wordt uitgelegd waar het afval naartoe gaat en kan men kijken naar de Groene Energie Fabriek waar het gft-afval verwerkt wordt. De rondleiding is gratis en wordt afgesloten met een kopje thee of koffie en wat lekkers in de bedrijfskantine.

Wanneer u geen vervoer hebt, probeert de organisatie een plaats in een auto voor u te reserveren. Wanneer u met uw eigen auto rijdt, kunt u dan aangeven hoeveel passagiers u mee kunt nemen? De kosten zijn 2 euro indien u met iemand meerijdt.

Wat gebeurt er eigenlijk met ons afval?

In verband met het vervoer naar Rijsenhout en de planning van het aantal rondleiders is opgave uiterlijk 11 juni noodzakelijk bij Lia van der Westen, tel. 414927, e-mail: liavdw@gmail.com.