Kijken naar de Ringvaart Regatta. Ook in Lisse is een stoppunt. | Foto: Gerrit Konings (archief)
Kijken naar de Ringvaart Regatta. Ook in Lisse is een stoppunt. | Foto: Gerrit Konings (archief) Foto: Gerrit Konings-archief

RV Iris strijdt mee in Ringvaart Regatta

LISSE n De jaarlijkse Ringvaart Regatta over een lengte van precies 100 km begint in Leiden waarna de Kaag wordt overgestoken om bij de Ringvaart te komen. Na een rondje op de Ringvaart wordt de Kaag opnieuw gepasseerd op weg naar Leiden, Leidschendam en uiteindelijk Delft. De race wordt dit jaar gevaren op 6 juni, en evenals twee jaar geleden geeft Iris acte de présence met een tweepersoons team.

De start is bij roeivereniging Asopos de Vliet in Leiden. Na een aantal kilometer wordt de Kaag al overgestoken, het zwaarste onderdeel van de wedstrijd. Op 20 kilometer afstand van de start is de eerste stopplek de Wink. Vervolgens wordt om Schiphol heen gevaren naar Zwanenburg. Hier is de tweede stopplek. De wedstrijd vervolgt naar Lisse waar de derde stopplek is. Daar, bij de Klipperdijk in de Poelpolder, zal een koffietentje staan en zullen masseurs aanwezig zijn. De verwachte doorkomsttijd is tussen 12.00 en 17.00 uur.

Daarna wordt de Kaag terug overgestoken, maar gelukkig volgt de laatste stopplek snel in Leidschendam. Hier hebben alle ploegen 45 minuten de tijd om uit te rusten. Na het rustmoment van 45 minuten worden de boten aan de andere kant van het sluisje in het water gelegd om het laatste deel van de wedstrijd te gaan roeien. De finish van de marathon is in Delft voor de oude lijmfabriek, Lijm en Cultuur. De volgploegen kunnen hier hun ploeg aanmoedigen tijdens de laatste meters van wedstrijd.

Na de boten uit het water te hebben gehaald en op de botenwagen te hebben gelegd, kunnen de roeiers omarmd worden door hun volgploegen en kunnen de verhalen over deze indrukwekkende tocht verteld worden. Op het finishterrein worden de blikken van de wedstrijd uitgedeeld.