In de heemtuin zijn gratis recepten  met daslook (foto) en andere kruiden verkrijgbaar.
In de heemtuin zijn gratis recepten met daslook (foto) en andere kruiden verkrijgbaar. Foto: pr

Kruidenallerlei in de heemtuin Lisse

LISSE n In de heemtuin staan zondag 17 juni de wilde planten centraal die een functie hebben als kruid. Tussen 14.00 en 16.00 uur zijn er diverse activiteiten zoals het maken van kruidenzakjes en het proeven van verschillende soorten kruidenthee.

Wilde planten worden al van oudsher gebruikt voor allerlei toepassingen. Als geneeskruid, bij de bereiding van voedsel en als schoonmaakmiddel. Voor deze laatste toepassing werd bijvoorbeeld het roze bloeiende Zeepkruid gebruikt, waarvan de bladeren in water een zeepachtige substantie afgeven. Ook de planten groot en klein glaskruid werden gebruikt als schoonmaakmiddel. Het schuurde nieuw geblazen glas tot grotere helderheid. Meer bekend is het gebruik van kruiden bij de voedselbereiding. Van gerechten met daslook, vlier, teunisbloem, wilde marjolein en diverse andere planten zijn gratis recepten verkrijgbaar.

Tijdens de middagopenstelling vertellen de imkers over hun werk en over de honingbijen. Door de unieke samenwerking met de molenaars van de Zemelpoldermolen zal de molen tijdens de openstellingen van de heemtuin meestal in bedrijf zijn. De heemtuin ligt aan het eind van de Don Boscostraat, langs het Heempad naar de Zemelpoldermolen en is vrijdags altijd open van 09.00 tot 13.00 uur tijdens de onderhoudswerkzaamheden. www.heemtuinlisse.tk